Stojnice bodo po lokacijah razporejene glede na vinorodni okoliš, kar bo po besedah organizatorjev sodelujočim olajšalo predstavitev okoliša, obiskovalcem pa omogočilo pokušino in primerjavo tipičnih vinsko-kulinaričnih dobrot iz posameznega okoliša.

Poleg vina tudi kulinarične dobrote

Prireditev bo potekala v soboto, dva dni pred Martinovim, zato bo poudarek predvsem na mladih vinih. »Manjkalo pa ne bo niti tipičnih slovenskih kulinaričnih dobrot,« je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal organizator dogodka Rado Stojanovič. Po njegovih pojasnilih se lahko obiskovalci veselijo vse od praženega krompirja, kranjskih klobas do prekmurskih dobrot in sevniških salam.

Prireditev se se bo začela ob 10. uri, trajala pa bo do 17. ure. Vzdušje bodo obarvali tudi nastopi plesnih in glasbenih skupin ter posameznikov iz celotne Slovenije, ki bodo potekali skozi ves dan.

Tradicionalen krst vina bo letos v sklopu odprtja uprizorilo Gledališče Ane Monro, še pred tem pa bodo svojo vlogo odigrali tudi člani Združenja slovenskega reda vitezov vina, ki bodo v soboto zjutraj v Mestno hišo dostavili sod mošta.

Vino bo predstavil tudi Janković

Letos organizatorji nadaljujejo tudi z lanskoletno novostjo - dogodkom Županska vina v Mestni hiši, kjer se bo s protokolarnimi županskimi vini predstavilo sedem županj in županov iz štirih vinorodnih okolišev Slovenije - Prekmurja, Štajerske, Slovenske Istre in Vipavske doline. Dogodek bo potekal med 10. in 14. uro.

Med drugim bodo obiskovalci lahko pokusili tudi vino letošnje Ljubljanske vinske poti po izboru ljubljanskega župana Zorana Jankovića - gre za Cabernet Shiraz letnik 2008 iz vinske kleti Vinakoper.

Organizatorji v primeru spodobnega vremena na Ljubljanski vinski poti pričakujejo vsaj 5000 obiskovalcev, ob tem pa dodajajo, da kljub krizi zanimanje pridelovalcev za sodelovanje na dogodku ostaja na primerljivi ravni kot lani.