Jutri bo iz vesoljskega vzletnega centra v kazahstanskem Baikonurju, ki ga za svoje potrebe najemajo tudi Rusi, v vesolje poletela tričlanska posadka. Rus Mihail Tjurin, Američan Rick Mastracchio in Japonec Koiči Wakata bodo vzleteli proti Mednarodni vesoljski postaji, s seboj pa bodo imeli tudi zanimivega »sopotnika« - olimpijsko baklo.

Baklo, ki bo zaradi varnostnih razlogov v vesolje poletela ugasnjena, olimpijski ogenj pa bo medtem varno gorel nekje na ruskih tleh, bo Tjurin na Mednarodni vesoljski postaji predal ruskima kozmonavtoma Olegu Kotovu in Sergeju Rjazanskemu, omenjeni ruski dvojec pa jo bo nato v soboto odpeljal na sprehod po vesolju. Olimpijsko baklo so v vesolje pred tem popeljali že v letih 1996 in 2000, a tam še nikoli ni zapustila vesoljskega plovila, torej se bo to tokrat zgodilo prvič v zgodovini, s čimer želijo Rusi dogajanje okoli prihajajočih olimpijskih iger narediti še bolj spektakularno.

»Naš cilj je, da ta dogodek naredimo videti spektakularen. Radi bi svetu pokazali olimpijsko baklo v vesolju, vse skupaj pa bomo poskušali prikazati čim bolj čudovito. Milijoni ljudi bodo to v živo spremljali prek televizijskih sprejemnikov, ob tem pa bodo lahko od blizu videli tudi vesoljsko postajo in nekoliko spoznali naše delo,« je še pred začetkom svoje misije in odhoda na Mednarodno vesoljsko postajo dejal Kotov.

Olimpijska bakla se bo na Zemljo vrnila 11. novembra, ko jo bodo ob vrnitvi z Mednarodne vesoljske postaje s seboj prinesli Rus Fjodor Jurčikin, Američanka Karen Nyberg in Italijan Luca Parmitano.