Ker prazen žakelj ne stoji pokonci, še zlasti če se ga z vinom dodobra zmoči, bo treba pripraviti kaj primernega za pod zob. V naših krajih se je razpasla navada, da ob martinovanjih na mizi ne smejo manjkati gos ali raca, rdeče zelje in mlinci. Takšnemu jedilniku ob tej vinski priložnosti skoraj ni mogoče uiti, saj ga je nekritično posvojila velika večina gostiln, zlasti tistih, ki prirejajo martinovanja na debelo, v smislu polnih avtobusov martinovih dobrot željnih turistov. K boljši prodaji madžarske perutnine in vina pripomorejo tudi ceremonije šaljivcev, ki preoblečeni v duhovne može okoli vina pokajo vice, svoje dodajo raznorazne vinske kraljice… Vse to je po besedah priznanega etnologa Janeza Bogataja izumljena tradicija, kar nedvomno potrdijo navade v primorskem vinorodnem okolišu. Tam omenjenih ceremonij sploh ne poznajo, ampak se v dneh okoli martinovega zberejo sosedje ter družno hodijo od kleti do kleti, pokušajo vina in zabijajo buče, kakor tam pravijo sodom. Ob pokušini vina postrežejo s pršutom, sirom in kruhom ter morda orehi ali pečenim kostanjem, o kakšnih goseh in racah ter zelju pa niti nočejo preveč slišati. Podobna občutja gojijo vsi tisti, ki jim omenjena perjad prav nič ne diši, cenijo pa vinsko kulturo. Če spadate mednje, nič hudega, martinovo pojedino si lahko pripravite po starih običajih ali po lastnem okusu. Morda bo kaj poguma vlila informacija, da so v Istri ob martinovem nekoč kuhali perutninski golaž (žgvacet), ki so ga ob vinu postregli z domačimi testeninami, Gorenjci poznajo martinovo kašo, na Goriškem maronovo juho proti mačku… Ker gre za nekdanji zahvalni praznik, je pomembno le, da je miza obložena z dobrotami, ki so nam všeč in se podajo k vinu.

Martinov piščanec

Potrebujemo: 1,60 kg težkega piščanca, 2 dl čiste perutninske ali goveje juhe, 3 žlice olivnega olja, 1 žličko gorčice, morsko sol, sveže zmlet poper, 1/2 žličke mlete rdeče paprike, 2 stroka česna. Za nadev še 2 ne preveč sveži manjši žemlji ali nekaj rezin starega kruha, 1 majhno čebulo, 2 jajci, 0,6 dl mleka, 1 žlico olivnega olja, morsko sol, muškatni orešček, manjši šopek peteršilja, jabolko, vejico timijana.

Priprava: Piščanca temeljito očistimo, operemo in do suhega obrišemo s papirnato brisačo. Natremo ga z drobno sesekljanim piščancem, premažemo z gorčico ter potresemo s poprom in mleto rdečo papriko. Položimo ga v skledo, pokrijemo in čez noč mariniramo v hladilniku. Tik pred pripravo žemlji ali kruh narežemo na drobne kocke. Peteršilj osmukamo in drobno sesekljamo, jajci razžvrkljamo. Čebulo olupimo, tanko narežemo in zlato popražimo na žlici olivnega olja. Stresemo jo v skledo, dodamo narezani žemlji, razžvrkljani jajci, vroče mleko, sesekljan peteršilj in nastrgan muškatni orešček ter vse skupaj dobro premešamo. Pečico segrejemo na 180 °C. Piščancu na prsnem košu s prstom dvignemo kožo do vratu in do rebrnih kosti. Pod kožo ga nadenemo, zašpilimo, perutničke in bedra pa privežemo k trupu. V trebušno votlino porinemo vejico timijana in neolupljeno jabolko. Položimo ga v pekač, prelijemo z vročim oljem in za 90 minut potisnemo v segreto pečico. Juho pristavimo, zavremo in pustimo na toplem. Z njo prelivamo piščanca v prvi polovici pečenja. V nadaljevanju ga prelivamo s sokom z dna pekača. Ko je piščanec pečen, pečico izključimo in ga pri priprtih vratcih pustimo v pečici še deset minut. Nadev narežemo na rezine, piščanca pa razkosamo ter zložimo na segret servirni krožnik in ponudimo s praženim rdečim zeljem, pečenimi kosi buče, pečenim krompirjem in korenčkom, kostanjem…