Vse bolj je jasno, da je bila dvorana Stožice zgrajena prepozno – vsaj če je kriterij napolnjenost dvorane na športnih tekmah. V času razcveta ljubljanskega športa so se navijači gnetli v premajhnem Tivoliju in na Kodeljevem na tekmah košarkarjev Olimpije, rokometašic Krima in pozneje tudi odbojkarjev ACH Volleyja, zdaj pa jih je v Stožicah tako malo, da bi bile tribune prevelike tudi v nekdanjih hramih slovenskega športa. Včeraj se je v Stožicah na odbojkarski tekmi znova zbralo malo ljudi, le okoli 2000. To je sicer več kot minuli teden, a tako velika dvorana s skoraj praznimi tribunami je videti žalostno. Enako kot na vseh klubskih tekmah letošnje sezone, ne glede na šport.

Toda tisti, ki so včeraj prišli v Stožice, so lahko spremljali dobro odbojko, za kar sta poskrbeli obe ekipi. Trener ACH Volleyja Luka Slabe je na teren poslal udarno zasedbo, v kateri so bili Flajs, Ropret, Pokeršnik, Ćuk, Rašić, Vidič ter libero Fabjan. Hitro so do izraza prišli glavni napadalci, saj so prve tri točke dosegli Flajs, Pokeršnik in Ćuk, jasno pa je bilo, da je ključ do morebitnega uspeha pritisk na servisu. Posledično se poveča število napak na začetnem udarcu, kar je bil tudi razlog, da so Francozi vpisali prvo točko.

Domačini so se prvič znašli v težavah, ko je pri Toursu za servisno črto stopil Portugalec Pinheiro, ki po videzu rahlo spominja na legendarnega brazilskega odbojkarja Danteja Amarala. Vodstvo ACH Volleyja je vse bolj kopnelo, Tours pa je prvič prišel do prednosti, ko je začel servirati češki korektor s hitro roko Konečny. Slabetova opozorila v preteklih dneh, da je največja francoska prednost ravno močan servis, so se potrdila tudi v praksi. Kmalu je postalo jasno, da bo v prvem nizu odločala vsaka žoga, ključno pa je z blokom zaključil Matej Vidič za 21:20. S tem je izkoristil slovensko prednost višine, saj imajo gostje le tri odbojkarje nad dvema metroma višine, kar je za moderno odbojko redek pojav. Ko je ACH povedel s 24:22, je gostujoči trener Paes vzel minuto odmora, a njegove ne preveč nežne besede niso pomagale.

ACH v ligi prvakov igra sedmo sezono, največkrat pa je igral ravno proti francoskim moštvom. Enkrat je bil njegov tekmec Beauvais Oise, po dvakrat pa Paris Volley ter Tours. Slednji je v Ljubljani nazadnje gostoval pred dvema sezonama, že tedaj pa je bil trener francoske ekipe Paes, ki je z nogometnim žongliranjem pred tekmo razkril, da je njegova domovina Brazilija. V svoji ekipi ima izkušene igralce, ki prihajajo iz sedmih različnih držav (Francija, Belgija, Češka, Portugalska, Nemčija, ZDA, Kanada – od tam je Nicholas Hoag, sin Glenna Hoaga, ki pa v Toursu nima vidnejše vloge), s takšnim kadrom pa ni nemogoče rešiti zaključne žoge nasprotnika. ACH je v drugem nizu že imel skoraj vse pod streho, a v treh napadih ni znal priti do odločilne točke. Hitro so bili kaznovani, za kako pomemben niz je šlo, pa je razkrilo veselje igralcev Toursa, ko so izid izenačili na 1:1. »Nismo naredili stvari, kot smo bili dogovorjeni, zato smo dobljeni niz izgubili. Francozi so obrnili že skoraj izgubljeno tekmo,« je obžaloval trener Luka Slabe.

Gostje so se prebudili, gostitelji pa so še nekaj točk premišljevali o tem, kaj so spustili iz rok. Dovolj, da je Tours v tretjem nizu hitro pobegnil na neulovljivo prednost. Slabe ni zmogel zasukati poteka niti z menjavami, ko je namesto Ropreta v igro poslal Brulca, namesto Pokeršnika pa Pleška. Da je vsega konec, se je zdelo v četrtem nizu, ko je Tours povedel z 8:6. Glave pri ACH Volleyju so bile na tleh, igralci pa so stres sproščali s kletvicami. Depresijo je prekinil trener Slabe, ki je med odmorom zakričal: »To tekmo lahko zmagate!« Učinek je deloval, a le kratkoročno. ACH je najprej prišel do preobrata, toda pobudo so kmalu spet prevzeli gostje, ki so v Francijo vzeli vse tri točke. »Lani smo tudi šli naprej z dvema porazoma. Mi se bomo borili do konca, vi pa računajte točke,« pa je sklenil trener ljubljanske ekipe.