Mladinska knjiga Trgovina bo prihodnji teden v knjigarni Konzorcij že 27. leto po vrsti pripravila prodajno razstavo novih tujih knjig Frankfurt po Frankfurtu. Med 11. in 16. novembrom bo tako v Konzorciju razstavljenih okoli 7000 naslovov z različnih strokovnih področij naravoslovja, družboslovja, humanistike in umetnosti, ki se jim bodo kot običajno pridružili priročniki, popotniška literatura ter v zadnjem letu nagrajena leposlovna dela. Med dobitnicami prestižnih leposlovnih nagrad bo posebej izpostavljena dobitnica Nobelove nagrade za literaturo Alice Munro.

Iva Premerl, direktorica Mladinske knjige Trgovine, pripisuje tej prodajni razstavi velik pomen že zato, ker so bralci vse bolj vajeni internetnih knjižnih nakupov, na njej pa slovenski strokovni javnosti predstavijo tuje knjige tudi v fizični obliki. »V Mladinski knjigi Trgovini predstavlja prodaja tujih knjig dobrih 13 odstotkov celotne prodaje knjig, v knjigarni Konzorcij pa ta delež presega 30 odstotkov, tako da lahko rečemo, da tuja knjiga v naših večjih knjigarnah zaseda precej eminentno mesto,« dodaja. Letos bo poudarek predvsem na strokovnih knjigah iz več kot 430 različnih tujih založb, pri izbiri katerih je sodelovala vrsta slovenskih strokovnjakov.

Na frankfurtskem knjižnem sejmu posebno mesto vsako leto zasede določena država. Častna gostja letošnjega sejma je bila že drugič Brazilija, ki se bo kot dežela v gosteh predstavila tudi pri nas, in sicer s sloganom »dežela številnih glasov«, s čimer so, kot pojasnjuje Bojana Zarnik, vodja poslovne enote Konzorcij, hoteli poudariti, da Brazilija ni samo dežela sambe in nogometa. Tako bodo predstavili turistične vodnike, ki ponazarjajo lepote te države, in knjižna dela, ki podrobneje predstavljajo brazilsko kulturo.

Velik pomen dogodka organizatorji predpisujejo tudi temu, da je Frankfurt po Frankfurtu ena redkih priložnosti, da se na enem mestu zbere večina del slovenskih avtorjev, ki so bila prevedena v tuje jezike, in tudi dela naših strokovnjakov, izdana pri tujih založbah – slovenski strokovnjaki tehničnih strok svoje publikacije, na primer, izdajajo predvsem pri založbi Springer iz Nemčije. In ker je glavni poudarek letošnje razstave na strokovni knjigi, bo prireditev potekala v sodelovanju z Institutom Jožefa Stefana, s katerim bodo med drugim pripravili okroglo mizo s slovenskimi strokovnjaki. V pogovoru Znanstvena literatura za vsakogar bosta prihodnji ponedeljek poleg direktorja inštituta Jadrana Lenarčiča sodelovala še akademika Ivan Bratko in Tadej Bajd. »Pogovarjali se bomo predvsem o tem, zakaj so avtorji znanstvene literature tako uspešni in znani v tujini, pri nas pa skoraj nepoznani, ter ali je lahko strokovna knjiga uspešnica,« tematiko oriše Bojana Zarnik.