Prenovljeno in dozidano Osnovno šolo Toma Brejca v Kamniku naj bi tehnično prevzeli 15. januarja, že drugo leto po vsej občini razseljeni šolarji pa naj bi se vanjo vrnili februarja prihodnje leto. Tako so občinskim svetnikom na zadnji seji, ki jo je župan Marjan Šarec sklical tik pred novembrskimi prazniki po kar trimesečnem premoru, zagotovili predstavniki občinske uprave in izvajalcev del.

A so po dolgoletnih pripravah in številnih spremembah projektov največje kamniške šolske naložbe ter že zamaknjenih rokih gradnje svetniki tudi tokrat podvomili o uresničitvi njihove napovedi. Največ dvomov (tudi zaradi anonimnih namigovanj o domnevnih finančnih težavah izvajalca del SGP Graditelj in z njimi povezane kakovosti gradnje) sta izrazili svetniški skupini NSi in SDS, Maja Suhoveršnik iz stranke SMS - Zeleni pa je celo zahtevala, da oba datuma osebno potrdi tudi direktor občinske uprave Ivan Kenda, saj se boji, da bi odprtje šole premaknili v predvolilno obdobje na začetek prihodnjega šolskega leta.

V največjo kamniško šolsko naložbo sodijo prenove obeh mestnih in glasbene šole, športne dvorane ter celovita ureditev okolice z igrišči in prometno ureditvijo. Prenove sosednje Osnovne šole Frana Albrehta naj bi se lotili po končanju projekta rekonstrukcije in gradnje prizidka s telovadnico Osnovne šole Toma Brejca, ki so jo začeli graditi konec novembra lani in naj bi jo po prvotnih načrtih zgradili v desetih mesecih. Zaradi nepredvidenih dodatnih del so dokončanje naložbe najprej premaknili na konec letošnjega leta in zdaj na začetek prihodnjega leta. Kot so še povedali poročevalci, je bilo do konca avgusta opravljenih in poplačanih že 60 odstotkov del oziroma 4,8 milijona evrov. Končna cena naložbe, za katero so se Kamničani tudi zadolžili, se namreč približuje osmim milijonom evrov. 440.000 evrov bo naložbi primaknila država. Nova šola, ki jo 400 po vsej občini razseljenih šolarjev že težko čaka, pa se bo postavljala z 20 velikimi in tremi manjšimi učilnicami ter 13 kabineti. av