Čeprav je trener ACH Volleyja Luka Slabe zagotavljal, da po tekmi s Toursom ne bo še nič odločenega, saj bo za njimi le polovica predtekmovanja, pa je bilo malo tistih, ki niso menili, da bo dvoboj s Francozi ne bo pokazal realnega stanja, kaj lahko slovenski prvaki v ligi prvakov storijo.

Do danes tekmi proti Piacenzi in bolgarski Marek Union Dupnici tega zagotovo nista, saj je bilo gostovanje v Italiji nekoliko prezahtevno, obračun z Bolgari pa prelahek, da bi se lahko realno ocenjevalo, ali bi lahko Slabetovi varovanci realno kandidirali za drugo mesto ali ne.

Obračun s Toursom, s katerim naj bi se Ljubljančani potegovali za drugo mesto, pa je bil nalašč zato. In kaj je pokazala tekma. Najbrž tisto, kar so mnogi predvideli, da je Tours trenutno boljša ekipa in da je za ACH realnost tretje mesto v skupini. Jasno je, da se oranžni zmaji ne bodo predali, optimizem lahko gradijo na prvih dveh nizih tokratne tekme, a bodo izgubljeno težko nadoknadili v Franciji oziroma na drugih dvobojih.

Če bi Ljubljančani v drugem nizu izkoristili svoje priložnosti, bi bila lahko slika povsem drugačna. Z dobro igro, predvsem so bili zelo solidni na sprejemu, pri servisih in bloku (nekoliko je šepalo v napadu), so vodili z 1:0 v nizih, v drugem nizu pa tudi 23:19 in 24:22.

Toda priložnosti niso izkoristili, ne toliko po svoji krivdi, ampak so za to bolj zaslužni Francozi, ki so v obrambi delali čudeže. Dobljeni drugi niz jim je dal dodatnih moči, gostiteljem pa jim jih je vzel, tako da se je tekma povsem prevesila na stran Toursa. Slabe je poskušal z menjavami, a francoskega naleta mu kljub občasnim prebliskom njegove ekipe v četrtem nizu ni uspelo zaustaviti.

Ljubljančani so dvoboj odlično začeli. Povedli so s 3:0, po točki Anđelka Ćuka tudi s 7:3, prve težave pa so se začele ob servisih Portugalca v francoskih vrstah Nuna Pinheira, ki je poskrbel za tri zaporedne točke gostov. Ti so prvič povedli pri izidu 11:10, tako kot tudi za 12:10 je takrat z asom po pravi bombi poskrbel Čeh David Konečny.

A njegova serija servisov se je na srečo še pravočasno končala, tako da so lahko domači zadihali in priključek držali vse do končnice. Po napaki tekmecev so izenačili, po bloku Mateja Vidiča prišli v vodstvo 22:21, kapetan Andrej Flajs je poskrbel za 24:22, Ćuk pa končal prvi niz.

Tokrat zelo razpoložen Vidič je imel veliko vlogo v končnici prvega niza, tudi v drugem pa je bil zaslužen, da je bil ACH tisti, ki si je nabral občutnejšo prednost. Najprej je z napadom izenačil na 11:11, nato pa s servisi poskrbel, da so imeli gosti težave s sprejemom ter posledično z organizacijo napada. Domači so na servis kanalskega blokerja dobili štiri točke zapored, povedli s 15:11, ko so se gosti povsem približali (17:18), pa je izvedel novo serijo za Francoze zagonetnih servisov, svoji ekipi pa priigral vodstvo 23:19.

Takrat nihče v dvorani ni pričakoval, da bi lahko prišlo do drame, a zgodilo se je ravno to. Slabetovi varovanci so prišli do dveh zaključnih žog (pozneje še do ene), pri izidu 24:23 sta imela Ćuk in Milan Rašić lepe priložnosti, da zagotovita vodstvo 2:0, a francoska obramba je čudežno reševala žoge in po bloku Ćuku poskrbela, da je bil izid izenačen na 1:1.

Izenačeno je bilo še do izida 5:5 v tretjem nizu, nato pa so po servisih Kevina Klinkenberga gostje ušli (5:8), prednost pa držali do konca niza, ki ga je z bombo končal prav Klinkenberg.

Gledalci so ob tehničnem odmoru četrtega niza že zmajevali z glavo (6:8), jezen je bil tudi Slabe, a je fantom povrnil zbranost. Rašić je z blokom poskrbel za vodstvo 14:12, vendar je bilo obdobje igre kratko. Gostje so spet prišli do pobude, s serijo blokov in odličnih servisov prišli do prednosti 20:15, ki je niso več zapravili.