Na drugem mestu zakonca Doberšek, na tretjem Joc Pečečnik

Na drugo mesto lestvice 100 najbogatejših Slovencev sta se uvrstila zakonca Albin in Tatjana Doberšek, katerih premoženje se je v zadnjem letu povišalo za kar 118 odstotkov – na 274,3 milijona evrov. Podjetje Engineering Dobersek sta pred tremi desetletji ustanovila v Nemčiji, ima več kot 300 zaposlenih, specializirano pa je za gradnjo energetskih, rudarskih, vodnogospodarskih in ekoloških objektov, piše revija Manager.

Zakonca Doberšek sta z drugega mesta, kamor se je uvrstil lani, na tretje zrinila Joca Pečečnika. Največji del njegovega premoženja, 188,4 milijona evrov, ima Pečečnik na račun 90-odstotnega deleža v skupini Elektronček, ki pa ima zaradi uspeha v ZDA tudi v prihajajočih letih velike možnosti za rast.

Zakonca Iza in Samo Login sta s tretjega padla na četrto mesto. Analitiki so njun 55-odstotni delež v podjetju Outfi7, ki je spomladi prebilo mejnik milijarde prenosov (zakonca se ukvarjata z zabavnimi mobilnimi aplikacijami), ocenili na 146,8 milijona evrov, podjetje pa je od lani vredno kar 16 odstotkov več.

Tuš zdrsnil na osmo mesto

Peterico najbolj premožnih zaokrožuje 39-letni Zoltan Varga, ki se je prebil med vodilne menedžerje v petem največjem svetovnem hedge skladu Och-Ziff Capital Management, kjer je odgovoren za azijske trge. V lasti ima nekaj več kot 13 milijonov delnic tega sklada, ki jih je prejel doslej kot del plačila za svoje delo; konec septembra so bile vredne 110,1 milijona evrov.

Mirko Tuš, ki je nekoč kraljeval na lestvici, je letos zdrsnil na osmo mesto, čeprav se vrednost njegovega premoženja od lani ni znižala – revija jo ocenjuje na 73,7 milijona evrov.