V zaščitno-reševalnih aktivnostih po požaru, ki se je pred dobrim tednom razplamtel v ostrešju dvanajstnadstropne stolpnice Matije Tomca 2 v Domžalah, je sodelovalo 259 prostovoljcev, ki so vključeni v sistem zaščite in reševanja, in še okoli 20 posameznikov, ki so sodelovali s svojimi vozili in opremo. Vsi so se na terenu izmenjavali vse od sobote do srede popoldne, so sinoči ugotavljali svetniki na izredni seji občinskega sveta, na kateri so se sodelujočim še enkrat iskreno zahvalili, svoje sejnine pa nakazali na račun Rdečega križa.

Občina bo pomagala

Potem ko so se seznanili tudi s posledicami požara, za bivanje je namreč še vedno neprimernih kar enajst stanovanj, pa so podprli še predlog, ki občini omogoča, da stanovalcem, ki jim je bilo stanovanje povsem uničeno oziroma v njem ni mogoče bivati, za obdobje šestih mesecev dodeli občinsko stanovanje. Če bo družina nameščena v zasebno stanovanje, pa bo lahko občina prevzela plačilo najemnine oziroma drugih stroškov.

Svetniki so podprli tudi sklep, da bodo stanovalcem, ki jim je bilo stanovanje povsem uničeno in nimajo osnovnih sredstev za preživetje, pomagali z denarno pomočjo 700 evrov na osebo. Za izvedbo nujnih ukrepov pri gašenju in reševanju stavbe pa so odobrili 15.000 proračunskih evrov.

»Tako obširne, nevarne, a kljub temu povsem uigrane reševalne akcije v Domžalah ne pomnimo, čeprav že leta izpopolnjujemo sistem reševanja z vajami v vseh mogočih okoliščinah,« je poudaril namestnik poveljnika štaba civilne zaščite Peter Gubanc, ki je vodil akcijo, in pojasnil, da so vsi v trenutku dojeli, da gre tokrat zares, in resnično dali vse od sebe.

»Predvsem pa so ukrepali takoj, hitro in učinkovito in že pred prihodom gasilcev začeli evakuirati ljudi, zaradi česar so lahko gasilci požar kljub izjemni višini hitreje obvladali,« je nadaljeval Gubanc, ki je prepričan, da so prav s hitrim ukrepanjem in usklajenostjo zagotovo preprečili požar še večjih razsežnosti. »Gasilcem, tabornikom, jamarski reševalni enoti, alpinistični reševalni enoti planinskega društva, enoti za prvo pomoč zdravstvenega doma, Radioklubu Domžale in drugim gre zahvala, da ni bilo ranjenih in je bilo takoj poskrbljeno za vse stanovalce, ki ob zapuščanju svojih domov s sabo niso mogli vzeti ničesar,« je bil jasen Gubanc.

V sistem reševanja in zaščite v občini Domžale so poleg občinske gasilske zveze vključena tudi različna društva, podjetja in zavodi. Kot je dejal Gubanc, je bila večina teh na prizorišču v vsega pol ure. Taborniki roda Skalnih taborov pa so takoj vzpostavili tudi šotorsko evakuacijsko središče, kjer so omogočili takojšnjo oskrbo stanovalcev stolpnice. Nemudoma so jim zagotovili tople odeje, tople napitke, zdravstvena služba jim je priskrbela psihološko pomoč in napisala več kot 30 receptov za nujna zdravila, ki so ostala v stanovanjih. Taborniki so kuhali celo tople obroke, jih ni mogel prehvaliti sogovornik in dodal, da so jim pomagali tudi v hotelu Ambient, kjer so nastanili 50 stanovalcev, ki se bodo iz hotela preselili šele danes, saj njihovi domovi še ni primerni za vrnitev.

V akciji so se veliko naučili

Drugi stanovalci stolpnice so se v svoja stanovanja vrnili že pred prazniki, poprej pa so jim reševalci omogočili varno pot – po kateri so se lahko varno vrnili v svoja stanovanja le dvakrat po deset minut, da so poskrbeli za najnujnejše in s seboj odnesli nekaj svojih stvari. »Izjemnega pomena je bila tudi podpora Radiokluba, saj so jim ves čas omogočali prepotrebne povezave med vsemi udeleženci in sprotno obveščanje stanovalcev, kaj se dogaja z njihovo lastnino. Lahko bi rekel, da je reševalna akcija uspela bolje kot do zdaj vse vaje skupaj. Iz nje smo se tudi veliko naučili, izboljšali bi lahko zlasti socialno pomoč,« meni Peter Gubanc. Tudi župan Toni Dragar je ocenil, da so se v usklajeni reševalni akciji že veliko naučili, še več pa se bodo v temeljiti analizi, ki bo sledila. Ugotovili so namreč, da veliko stolpnic sploh nima načrta reševanja. Gasilci so opozorili tudi na zaprte dostopne poti in pomanjkanje površin za gasilska vozila. av