Slovenska hokejska vrsta je bila nazadnje skupaj v mesecu maju, ko je nastopala na svetovnem prvenstvu elitnega razreda. Stockholm 2013 je bil za rise neuspešen, saj so na severu Evrope kljub všečnim predstavam doživeli sedem porazov na sedmih tekmah in izpadli iz najvišjega razreda svetovnega hokeja. Včeraj je reprezentanca po skoraj pol leta na Bledu odprla novo poglavje in se ozrla proti prihajajočim izzivom v novi zimi. Vrhunec sezone bo vsekakor premierni nastop na prestižnih olimpijskih igrah v Sočiju, s tekmovalnega vidika pa bo bolj pomembno aprilsko prvenstvo v Seulu v Južni Koreji, kjer bodo risi lovili eno od prvih dveh mest, ki vodita nazaj v elito.

V Innsbrucku primerni tekmeci

Edini pripravljalni test pred februarskimi olimpijskimi igrami bodo slovenski hokejisti opravili od četrtka do sobote v Innsbrucku. Do srede bodo štirikrat trenirali v domovini in se jutri po kosilu odpravili na Tirolsko, kjer jih čaka mednarodni turnir z gostitelji Avstrijci, Belorusi in Francozi. Glede na rang slovenske reprezentance gre za primerne tekmece in stare znance naših hokejistov, ki tokrat ne bodo v popolni postavi. Nekateri manjkajo zaradi poškodb, drugi zaradi neurejenih in/ali prepozno rešenih klubskih statusov, prvi zvezdnik Anže Kopitar ima razumljivo obveznosti v NHL... Kot smo že pisali, je reprezentanca dobila novega vodjo. To je postal nekdanji znani hokejist Jože Kovač, ki se je včeraj na kratko predstavil javnosti. Kovač je nasledil Boruta Jakiča, pred leti je bil na isti funkciji tudi njegov sin Luka Kovač.

Selektor Matjaž Kopitar je bil na dobro obiskani tiskovni konferenci zgovoren. Na vsako vprašanje je odgovoril argumentirano in spoštljivo. Najbolj ga moti, da je zaradi poškodb izgubil tri branilce. Najboljša Mitja Robar in Aleš Kranjc sta na rehabilitaciji v Nemčiji, v zadnjem hipu je izpadla tudi njuna zamenjava – Aleksander Magovac, ki ga je nadomestil Matevž Erman iz Olimpije. »Zdaj bodo priložnost za dokazovanje dobili nekateri mlajši igralci. Tako je bilo v novembrskem terminu že večkrat, ne bomo pa tako popolni, kot smo bili lani na turnirju v Tivoliju. Vseskozi poudarjam, da me zanimajo odnos, red in disciplina. Seveda končni izid ni v ospredju, a v Innsbruck nihče ne bo prišel izgubit. Potrudili se bomo in odigrali korektno. Z motivacijo nismo imeli nikdar težav,« je uvodoma pojasnil Matjaž Kopitar.

Selektor je še pred sinočnjim uvodnim treningom na blejskem ledu razkril napadalne trojke. Tičar, Jeglič in Sabolič so kajpak nerazdružljivi, zato jim bo pripadla osrednja vloga. Drugi napad sestavljajo Rodman, Urbas in Muršak, tretjega Goličič, Mušič, Koblar, četrtega Koren, Verlič, Kuralt. Branilskih parov Kopitar še ni razkril. Kot pravi, bodo priložnost dobili vsi trije vratarji (Kristan, Gračnar, Hočevar). Na naše vprašanje, kako je zadovoljen z igrami legionarjev v tej sezoni in njihovo minutažo, je rekel: »O tem bi se lahko kar veliko pogovarjali. Kot opažam, tudi sami spremljate igre naših fantov zunaj meja. Nekateri so v dobri formi, drugi v slabši, tretji pa v slabi, a že Marcel Rodman je rekel, da je v slačilnici dobra energija. Skušali bomo pozabiti na vse težave. Ti legionarji so pri nas nosilci igre in se zavedajo, kaj pričakujem od njih.«

Selektor bo potrpežljiv s kapetanom

Kopitar je lani zelo dolgo čakal kapetana Tomaža Razingarja, ki si je pet pred dvanajsto zagotovil klub v nemški drugi ligi in v zadnjem hipu pristal med potniki za nepozabne olimpijske kvalifikacije v Vojensu na Danskem. Razingar se je selektorju takrat oddolžil z zelo pomembnim golom iz kazenskega strela. Bo Matjaž Kopitar enako potrpežljiv s svojo podaljšano roko na igrišču tudi po letu dni? »Prav gotovo, je pa žal še pri nekaterih drugih igralcih zapletena zgodba, saj vemo, da so šele pred kratkim dobili primerno klubsko okolje,« je obrazložil. Njegova največja želja pred februarskim festivalom športa v Rusiji je, da bi bili vsi igralci zdravi, kar bi zagotovilo večjo konkurenčnost Slovenije proti velesilam v predtekmovanju Rusiji, ZDA in Slovaški.

Razmišljal je, da bi prihodnji mesec Slovenija odigrala vsaj še dve pripravljalni tekmi, vendar je klubski ritem po Evropi tako zgoščen, da večina prvenstev ne bo prekinila aktivnosti. »Kako to vpliva na olimpijske igre? Poglejte, mi iščemo drugo pripravljalno tekmo v Sočiju in je ne moremo dobiti, ker olimpijska moštva pred turnirjem sploh ne bodo igrala, ker bodo igralci iz NHL pozno prispeli na prizorišče. Zdaj smo dogovorjeni le z Avstrijci. Na nekatere stvari pač ne moremo vplivati. V tistem času bomo skušali narediti čim več. Morali bomo dati 110 odstotkov. Tako smo lahko konkurenčni vsakomur. Če ni tako, se nam zgodi Stockholm. Mene svetovno prvenstvo preganja že vse poletje. Tudi zdaj me in tako bo tudi v prihodnje, a tako je to v športu,« je sklenil selektor.