V Agroindu so sprva za mlekarno iskali slovenskega kupca, pogovarjali so se z domačimi mlekarnami, zadrugami in drugimi igralci na trgu mlekarstva. »Kar 27 različnih poslovnih subjektov in združenj iz Slovenije in tujine se je zanimalo za Mlekarno Vipava. Ko pa z njihovih strani ni bilo prepričljive, kapitalsko podprte odločitve, smo v razmeroma kratkem času zaključili pogovore in sklenili posel z družbo, katere večinski lastnik je za pripravo mocarele specializirani italijanski mlekar Trevisanalat iz Resane v pokrajini Treviso,« pojasnjuje predsednik uprave Agroinda Boris Jež. Prepričan je, da so z »močnim in uglednim partnerjem« oziroma s »stabilno, razvojno naravnano in hitro rastočo družbo z zagotovljenim tržiščem« zagotovili skoraj neomejen potencial za nadaljnji odkup vipavskega in slovenskega mleka. Jež posebej izpostavlja tudi dogovor, da bo kupec ohranil proizvodnjo evropsko zaščitenega nanoškega sira.

Mlekarna Vipava je že več let poslovala v rdečih številkah, se soočala z nedonosnimi programi, preširoko paleto izdelkov in na koncu tudi s pomanjkanjem surovin, saj so vipavski kmetje začeli mleko prodajati italijanskemu kupcu. Delo so v mlekarni ustavili letošnjega februarja, zaloge nanoškega sira so pošle septembra. Italijanski mlekar bo stroje znova pognal predvidoma že v prvi polovici naslednjega leta, ko naj bi zaposlitev dobilo tudi do 20 mlekarjev.

S kupnino za mlekarno Vipava (višine Jež včeraj ni želel razkriti) bo Agroind poravnal dolgove do bank in upnikov in se posvetil zgolj vinu – pridelku Vipavske doline, ki najbolj izrazito zaznamuje dolino in podjetje Agroind Vipava 1894.