Selektor Matjaž Kopitar še nima na voljo vseh hokejistov, na katere lahko računa, tudi zaradi poškodb. Potem ko sta zaradi poškodb sodelovanje na prihajajočem turnirju v Innsbrucku odpovedala nosilca slovenske igre v obrambi Aleš Kranjc in Mitja Robar, je danes Kopitar ostal še brez Aleksandra Magovca, ki so ga v ekipo vpoklicali naknadno. Namesto njega bo tako v Innsbruck potoval Matevž Erman, branilska zamenjava pa je tudi Luka Tošič.

"Žal smo zaradi poškodb izgubili nekaj ključnih igralcev, po drugi strani se s tem odpira možnost za mlade. Verjamem, da z motivacijo ne bo težav," je na novinarski konferenci na Bledu dejal selektor Kopitar. Tekmece dobro pozna, z nekaterimi so Slovenci že stari znanci: "Tekme bodo zelo dobre. Ne glede na to, da nismo povsem kompletni, to ne zmanjšuje naše želje. Želimo se predstaviti v najlepši luči. Zanimata me red in disciplina v igri, upam, da bomo igrali korektno. Čeprav ne bom ponavljal, da rezultat ni v ospredju, pa nihče ne gre na tekmo izgubit," pravi selektor.

Muršak: Komaj čakam, da se igre začnejo

Slovenija bo v Innsbrucku igrala edini turnir pred OI. Decembrska reprezentančna prekinitev klubske sezone namreč ne velja v vseh evropskih ligah, tudi ne v nemški, kjer je v tej sezoni šest slovenskih "legionarjev", zato Kopitar ne vidi pravega smisla, da bi ekipo še dodatno pomladil, potem pa dva meseca zatem na hitro uigraval najboljše. Namesto turnirja bo Slovenija pred začetkom tekmovanja v Sočiju skušala dobiti še en prijateljski dvoboj, enega ima Kopitar že dogovorjenega z Avstrijci, a se zaveda, da bo težko, ker se bodo najmočnejše ekipe zaradi prekinitve v NHL zbrale šele tik pred OI in ne bodo igrale pripravljalnih tekem.

Med ključnimi igralci, tako v Sočiju kot v Innsbrucku, bosta tudi Marcel Rodman in Jan Muršak. Slednji je v reprezentanci prvič po lanskem turnirju v Ljubljani, vabilu pa se je, kot vedno, z veseljem odzval: "Vedno z veseljem igram za reprezentanco. Fantje so vmes res dosegli nekaj neverjetnega. Komaj čakam, da se igre začnejo, čeprav je do takrat še nekaj časa," pravi Muršak, ki sicer igra v Rusiji pri Amurju, a meni, da olimpijske vročice vsaj za zdaj še ni moč občutiti. Poškodba glave, ki jo je staknil na eni od tekem lige KHL, je preteklost, nekaj težav ima s peto, a se na poškodbe noče izgovarjati.

Marcel Rodman, eden od kandidatov za kapetana ekipe v Innsbrucku (Kopitar še ni razkril, kdo bo v tej vlogi), se je po dolgih letih vrnil v elitno nemško ligo, tudi on pa je poudaril, da mu reprezentančni premor vedno pomeni priložnost za napolnitev z novo energijo. "Soigralci me sprašujejo, kako se mi ljubi v premoru, ko bi se lahko spočil, še igrati turnir za reprezentanco. Ampak jaz se vedno z veseljem vračam v to garderobo, tu so moji prijatelji, vlada neko posebno vzdušje. Vedno se je lepo vrniti, letos pa se pripravljamo še na nekaj novega, posebnega," je dejal Rodman.

V Innsbrucku proti Avstrijcem, Francozem in Belorusom

Ob Sloveniji in Avstriji bosta od 7. do 9. novembra v tirolski prestolnici nastopili še Francija in Belorusija. Slovenija se bo prvi dan ob 14.30 pomerila z Belorusijo, drugi dan turnirja jo čaka domača ekipa Avstrije ob 18.30, za konec pa se bodo Slovenci v soboto ob 14.30 pomerili še s Francijo. Na Bledu, kjer so se reprezentanti zbrali danes popoldne, bodo opravili še krajše priprave, skupno štiri treninge, zadnjega v sredo dopoldne, potem pa bodo odpotovali v Innsbruck.

Na selektorjevem seznamu so zdaj vratarji Robert Kristan, Andrej Hočevar in Luka Gračnar - Kopitar načrtuje, da bo vsako od treh tekem igral eden od njih -, branilci Blaž Gregorc, Žiga Pavlin, Andrej Tavželj, Luka Tošič, Klemen Pretnar, Matevž Erman, Sabahudin Kovačevič in Matic Podlipnik ter napadalci Žiga Jeglič, Rok Tičar, Robert Sabolič, Marcel Rodman, Jan Muršak, Jan Urbas, Aleš Mušič, Boštjan Goličič, Gal Koren, Miha Verlič, Anže Kuralt in Gregor Koblar.