"Smo mnenja, da je bilo v preteklosti vse preveč ločevanja, izključevanja, diskreditiranja, oviranja. Mnenja smo, da je čas za nasprotno, torej povezovanje, sodelovanje, iskanje skupnih točk," je na današnji novinarski konferenci povedal nekdanji podžupan Andrej Verlič, ki je v mestnem svetu edini predstavnik Ekipe za Maribor.

V Koaliciji za Maribor so se mu pridružili trije mestni svetniki SLS Danilo Burnač, Boštjan Viher in Aleksandar Jovanović, ki so po odstopu župana Franca Kanglerja decembra lani izstopili iz Županove liste. Prav tako so h koaliciji pristopili Donald Keranović iz SMS-Zeleni, Milan Eržen iz Neodvisne liste gasilcev Maribor, mestni svetnik LDS Jože Protner ter nekdanji članici LDS Marjana Kreitner in Nataša Matijevič, ki sedaj nastopata kot samostojni svetnici.

Poudarili so, da ostajajo člani dosedanjih političnih strank, v Koalicijo za Maribor, ki zaenkrat ostaja neformalne narave, pa so se združili, da bi lažje "sooblikovali odločitve v mestu" in "podpirali projekte, ki so v interesu Maribora". Z devetimi člani so največja svetniška skupina v mestnem svetu. "Želimo pridobiti težo, da bodo naši glasovi bolj slišani," je dejal Verlič.

Tako naj bi skupno nastopili pri sestavljanju občinskega proračuna za prihodnje leto in določanju razvojnih prioritet v mestu. Po besedah Kreitnerjeve želijo sooblikovati tudi odlok o reorganizaciji mestne uprave in sodelovati pri določanju prioritet na področju investicij, socialne politike in politike zaposlovanja. "Predvsem pa želimo povrniti ugled mestnemu svetu," je dejala.

K sodelovanju so se zavezali do zaključka mandata tega mestnega sveta, torej leto dni, o skupnem nastopu na prihodnjih volitvah pa, kot pravijo, še ne razmišljajo.

V mariborskem mestnem svetu je v zadnjih treh letih prišlo do številnih sprememb. Za Koalicijo za Maribor je z osmimi člani največja svetniška skupina SDS, ki je vodilno mesto prevzela po razpadu svetniške skupine Županova lista in SLS. Slednja je ohranila sedem svetnikov in prvi del imena, ostali trije svetniki so prešli med samostojne svetnike (neuradno SLS).

DeSUS ima v mestnem svetu šest članov. Sledita SD s štirimi svetniki ter Lista za pravičnost in razvoj (LPR) s tremi svetniškimi mesti.