Racijo so izvedli, ker so ostarelega Corneliusa Gurlitta sumili utaje davkov. Njegov oče je dela neprecenljive vrednosti kupil ali dobil od nacistov v 30. in 40. letih prejšnjega stoletja. Na trgu naj bi bile danes vredne kar milijardo evrov, francoska tiskovna agencija AFP povzema pisanje tednika.

Umetnine skrite med kozarci za vlaganje in smetmi

Umetnine so več kot pol stoletja ležale skrite med starimi kozarci za vlaganje in kupi drugih smeti v zatemnjenih sobah Gurlittovega stanovanja. Gurlitt je star že več kot 80 let. Je samotar brez službe, tekom let pa je prodal nekaj slik in živel od izkupička.

Čeprav je bila njegova babica Judinja, je bil Hildebrand Gurlitt zaradi svojega znanja in številnih kontaktov v umetniškem svetu za voditelje tretjega rajha nepogrešljiv. Hitlerjev minister za propagando Joseph Göbbels ga je pooblastil za izvoz umetnin, ki so bile po mnenju nacistov »degenerirane«.

Umetnine so trenutno na varnem

V odkriti zbirki so po pisanju Focusa številna dela največjih mojstrov 20. stoletja, poleg že omenjenih tudi Nemcev Emila Noldeja, Franza Marca, Maxa Beckmanna in Maxa Liebermana. Med njimi je delo Henrija Matissa, ki je nekoč pripadalo znanemu judovskemu zbiratelju Paulu Rosenbergu, očetu znane francoske novinarke Anne Sinclair, bivše soproge prvega moža IMF Dominiqua Strauss-Kahna. Rosenberg je moral svojo zbirko pustiti v Nemčiji, ko je pred nacisti pobegnil v Pariz.

Tožilstvo v Augsburgu, ki naj bi vodilo preiskavo, poročanja Focusa v nedeljo ni želelo komentirati, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Časnik sicer piše, da so najdene dragocenosti trenutno varno spravljene v prostorih bavarske carinske uprave nedaleč od Münchna.

Plenili ali pa prisilili prodajo za nizko ceno

Nacisti so pred in med drugo svetovno vojno množično plenili umetniška dela ne le v Nemčiji, ampak tudi drugod po Evropi. Številna so kot degenerirana zaplenili Judom ali so jih prisilili, da so jim jih prodali po nizkih cenah. Mnoga dela so kasneje našli in jih vrnili njihovim pravim lastnikom, mnoga pa še danes ostajajo izgubljena.

Prav minuli teden je notranja preiskava v nizozemskih muzejih pokazala, da je bilo kar 139 tam razstavljenih del, med drugim dela Matissa in Kandinskyja, verjetno ukradenih s strani nacistov.