Sinoči je pod Šišenski hrib zavil tudi Jan Muršak, ki je še lani navduševal v zeleno-belem dresu, danes pa se bo priključil reprezentanci na prvem zboru v sezoni. Štajerski as se je lahko na lastne oči prepričal, kako kruto je lahko življenje zdajšnjih hokejistov Olimpije. Včeraj so imeli slovenski prvaki dovolj priložnosti, da bi prevzeli vajeti igre v svoje noge, a nikakor niso našli poti do mreže češkega tekmeca. Razlogov je več. Eden največjih je izrazito pomanjkanje kakovosti in s tem povezano zmotno poslovanje med poletjem. Ti igralci so tako frustrirani, da ne verjamejo več v svoje sposobnosti, zato so v zaključnih strelih premalo samozavestni. Povrhu so fizično preslabo pripravljeni za takšno raven tekmovanja. Dokaz za to je včerajšnja tekma, ko se je Olimpija razpočila na koščke.

Ivo Jan je kot glavni trener na osmih tekmah zbral tri točke, njegov predhodnik Bojan Zajc na štirih tekmah več točko manj. Olimpija je pod Janom malenkostno dvignila raven igre, a očitno več ne zmore, kar pomeni, da glavni problem ni v trenerju, ampak v kadru, ki hrepeni po okrepitvah. Verjetni prihod Erica Panceta zagotovo ne bo dvignil krivulje. Če želi biti Olimpija januarja in februarja v kvalifikacijah za končnico bolj konkurenčna kot v zadnjih mesecih, mora takoj prevetriti vrste. V ogledalo se morajo pogledati predvsem tisti, ki imajo obupno statistiko plus/minus, kjer prednjačijo dolgoletni domači igralci. Njihova težava je, da izgubljajo odnos do dresa in okolja, v katerem so razvili svoje športne sposobnosti.

Za Olimpijo bo zelo pomembna današnja skupščina. V klub naj bi prišli nekateri novi obrazi iz občine in glavnega sponzorja, direktor Matjaž Sekelj pa bo še v teh dneh sporočil dokončno odločitev o usodi Iva Jana. Ni še uradno, a vse kaže, da Jeseničan nima prav veliko možnosti, da bo ostal na funkciji. Včeraj po tekmi je dejal, da si zelo želi nadaljevati delo kot glavni trener. Pred očitki javnosti je večkrat zaščitil igralce. »Največji problem moštva je psihična in fizična utrujenost. Nimam jim kaj zameriti. Razen proti Znojmu so se borili do zadnje minute. Premor nam bo prav prišel, saj moramo razmisliti, kakšna bo naša prihodnost. Fantje imajo veliko srce, ni jim vseeno, a plačujejo davek konstantnega izgubljanja. Reakcija tribun? S tem se nisem nikdar obremenjeval. Vsake oči imajo pač svojega malarja,« je dejal Ivo Jan.

EBEL, sinoči: Telemach Olimpija – Znojmo 0:5 (0:0, 0:1, 0:4, gledalcev 800, 0:1 Havlik 24/PP1, 0:2 Bartoš 48, 0:3 Beranek 56/PP1, 0:4 Havlik 59/PP1, 0:5 Kolarz 60/PP2), KAC – Dornbirn 2:1, Beljak – Dunaj 2:4, Gradec – Linz 3:1, Bolzano – Innsbruck 2:1, vrstni red: Bolzano 31, Salzburg 30, Dunaj 26, Linz in Gradec po 25, Beljak in Znojmo po 24, KAC 22, Alba 20, Dornbirn 18, Innsbruck 12, Olimpija 5. Pari prihodnjega kroga, sreda, 15. november, ob 19.15: Salzburg – Olimpija, KAC – Znojmo, Beljak – Dornbirn, Gradec – Alba, Dunaj – Linz.