Ponedeljek, 28. oktober: Želim biti podjetnica

Torek, 29. oktober:Zelena delovna mesta

Veliko berem o tem, kaj pomeni čisto okolje za podjetnika. Danes preprosto ne moreš več delati tako, da bi onesnaževal okolje. V četrtek, 7. novembra 2013, bo v Ljubljani celo konferenca o zelenih delovnih mestih. To bi me sicer zelo zanimalo, a na Srednji ekonomski šoli Ljubljana tisti dan gostimo goste z japonske ambasade. Včasih se dobre stvari enostavno prekrivajo in odločitev pade, še preden jo lahko sprejmeš. Pa drugič.

Bolj kot vse na svetu podpiram čisto okolje in zeleno energijo, saj se med drugim s tem ukvarjamo tudi pri nas doma. Tudi sama bi se preizkusila z zeleno energijo. To bi bil zame res izziv. Mogoče pa… Sicer v slovenskih medijih vse premalo zasledim tovrstne prispevke. Pri tem me navdušuje dejstvo, da bi s tem lahko ponovno zagnali gospodarstvo in pomagali okolju, da si vsaj malo opomore. Želim si, da bi se to tudi vedno bolje tržilo in uporabljalo.

Ko smo bili s skupino Comenius nedolgo nazaj na avstrijskem Koroškem, sem slišala, kako velik poudarek dajejo Korošci temu, da mislijo tudi na naslednje rodove. Želijo jim zapustiti čisto in lepo bivalno okolje. To me je zelo začudilo. Pri nas tega skoraj ne slišiš.

Sreda, 30. oktober: Upam si sanjati

Z sošolci se redno udeležujemo vseh mogočih podjetniških prireditev, med katerimi me je najbolj navdušila prireditev Gazele. In seveda želja, da bi z dobrimi idejami in delom na odru nekoč stala tudi jaz. Ko me vprašajo, zakaj imam željo postati podjetnica, zakaj ne grem raje študirat in se po študiju zaposlim, odgovorim vedno enako: »Zato, ker želim biti drugačna. Izstopati iz družbe, narediti nekaj za nadaljnje rodove in svet, v katerem živimo. In, upam si sanjati ter s trdim delom te sanje spremeniti v realnost.« To je moj moto. Moto bodoče uspešne podjetnice.

Četrtek, 31. oktober:Po recept za poslovni uspeh

Opazila sem, da tisti dijaki, ki imamo v učnem programu tudi podjetništvo, zelo cenimo obiske podjetnikov, ker to v nas vzbudi še dodatno željo po podjetništvu. Na moji šoli so lansko šolsko leto prvič organizirali Podjetniški teden. Zanimivo se mi je zdelo, ko sem brala razpored dijakov. Bili smo združeni v enem velikem loncu od 2. do 4. letnika po priimkih. Prva misel, ko sem gledala seznam, je bila: »To bo nemogoče! Med seboj na šoli se ne družimo, poznamo pa se le redki izmed nas.« Ampak tega občutka sem se kaj hitro otresla, saj je bilo super. Inovativnost, kreativnost, ideje in učilnica je kar pokala po šivih od silnega brainstorminga. V skupini nas je bilo po 4–5 dijakov. In znotraj teh skupin je bil potreben izbor ene ideje. Ideja skupine je bila, da bi na strehi šole postavili sončne celice. S skupino se nam je uspelo prebiti do finala. Ker ta ideja ni bila izvedljiva, saj so ravno v tistem času prenavljali streho šole, se nam ni uspelo prebiti višje. A sem na našo uvrstitev ponosna, saj smo se uvrstili bolje kot večina. Prva učna ura podjetništva: Uči se na svojih napakah. Se že veselim letošnjega podjetniškega tedna, da vidim, kako bom popravila svoje?

Petek, 1. november:Ne bom šla študirat

Čas praznikov je čas razmišljanja. Takrat življenje poteka malo bolj počasi. Čas 3. letnika pa je čas razmišljanja o prihodnosti, o vprašanjih, ki se začnejo pojavljati najprej v osnovni šoli pri izboru srednje šole in ponovno zdaj, v 3. letniku srednje šole, ko začnemo zbirati točke za vpis na fakulteto. To je začetek prvih večjih odločitev, ko dozorevamo in postajamo odrasli in se sprašujemo kam po nadaljnje znanje? Tujina ali Slovenija? Tudi jaz se jim ne morem izogniti. Vprašanjem. Očitkom. Name pritiskajo sošolci, češ, da nisem resna, ker ne želim študirati naprej. Debelo me gledajo, ko jim rečem, da bom po končani srednji šoli ustanovila svoje podjetje. Vsi želijo nadaljevati šolanje, le jaz, spet izjema, si tega ne želim. Rada bi dobila nekaj konkretnih izkušenj. Saj ni katastrofa, če takoj po srednji šoli ne nadaljuješ študija!

Vsak od nas ima svoje želje, svojo pot, svoje cilje. Nekateri sošolci in sošolke želijo v tujino, to se mi zdi fantastično. A sama bi rada ostala v Sloveniji. Zakaj? Zaradi tega, ker mi ponuja vse, kar potrebujem. Zakaj si ne želim študija? Zaradi tega, ker me še ni pičila muha za učenje, želim pa si uresničiti svoje sanje.

Sobota, 2. november:Povezani

Socialni mediji se odlično povezujejo tudi s podjetništvom. So pravi vir oglaševanja. Skorajda boljši kot oglaševanje podjetja prek letakov, spletnih strani, radijskih in televizijskih oglasov. In predvsem veliko cenejši. Tam lahko pridobiš največ prepoznavnosti, ni nujno, da samo uporabnike. Podjetij je zato na primer na Facebooku vse več. Fizične in pravne osebe spletne strani našega podjetja mogoče v Nemčiji ne bi odprli kar tako, a prek Facebooka lahko za nas izvedo veliko prej in se nam lahko prej odpre kaka poslovna priložnost in sodelovanje. Vse to je za podjetništvo zelo pomembno. Prej se spoznamo, hitreje pogledamo ponudbo in hitreje potekajo naročila. Tudi Twitter je zelo pomembno socialno omrežje. Ljudje radi tvitamo, ker so sporočila kratka in takoj objavljena. Pomembno omrežje za podjetniško okolje, ki ga sama sicer ne uporabljam, vem pa, da ga ima veliko starejših, je socialna mreža Linkedln. Tudi tukaj nabiraš stike in komuniciraš z ljudmi iz različnih strok. Zato menim, da je danes zelo pomembno, da si povezan. Še posebej je to pomembno za posel. Seveda pa ne smemo zanemariti fizičnih osebnih stikov. Ti so gotovo zelo pomembni. Pravijo, da če ne dobiš osem objemov na dan, ne preživiš.

Nedelja, 3. november:Podjetniški krožek kot prva stopnica

Podjetniki krožek je prva stopnička do vstopa v podjetništvo. Spoznavamo, kaj podjetništvo sploh je, preizkusimo se v kreativnosti in inovativnosti, na koncu pa še v izdelavi poslovnega modela. V letošnjem šolskem letu želimo več delati tudi na metodi d.school. Povezali smo se z Inštitutom Hasso Plattner v Potsdamu. Na drugo stopničko stopiš vmes, v okviru raznih dejavnosti, v 4. letniku pa zagotovo pri izbirnem predmetu Neposredno trženje. Potem si pa pripravljen, da sam zajadraš v podjetništvo in preizkusiš svoje sposobnosti. Dijaki tukaj res pridobimo vse, kar potrebujemo za vstop v podjetniški svet. Ko šola povabi podjetnike na našo šolo, pridobimo kontakte in lahko izvemo vse o tem, kar nas zanima. Menim, da bi morali to izkoristiti vsi dijaki, tudi če se kasneje ne nameravajo ukvarjati s podjetništvom. Podjetništvo ne pomeni samo tega, da imaš podjetje. Naučiš se tudi, kako kreativno reševati probleme in oblikovati drugačne rešitve. Sama sem zelo hvaležna in sploh ne vem, kako naj se zahvalim vsem profesoricam in ravnateljici, da me podpirajo na tej poti. Vsi preživeti popoldnevi v šoli so se mi obrestovali.