Sporočilo izbora Gazela 2013 je bilo med drugim povezovanje z mladimi, ki so imeli priložnost sodelovati na vseh regijskih izborih, spraševati podjetnike o njihovi podjetniški poti in iskati pri njih nasvete za lastno pot. Veliko dijakov je na teh srečanjih z gazelami navezalo neposredni stik, sodelovanje gazel in podjetniških krožkov, ki živijo na srednjih šolah, pa že poteka. »V zadnjem letu sem srečal veliko mladih podjetnikov z izjemnimi idejami, z iskrico v očeh in neznansko željo po njihovi uresničitvi. Trenutne, čeprav velikodušne ponudbe industrijskih con za gradnjo obratov in kreditov z nizkimi obrestnimi merami ne izpolnjujejo potreb teh mladih upov. Ena pisarna, nekaj pomoči za zagon, prijazna beseda v pravem trenutku, odprta vrata in prav gotovo se bodo rojevali novi akrapoviči, boscaroli, zorniki…« razmišlja dr. Jure Knez, strokovni direktor DEWESofta, zlate gazele 2012.

Hkrati pa opozarja, da mladi v prvi vrsti potrebujejo priložnosti, da se izkažejo. »Mladi so resnično  naša  prihodnost in  treba jim je dati priložnost, da se pokažejo in da gredo korak naprej od stopnje, ki smo jo dosegli mi. Treba jim je dati zavest, da jim lahko uspe v svetovnem merilu, če imajo le voljo, zagon in nove ideje. Treba pa jim je dati tudi znanje o pomenu lastnega kapitala, samostojnosti in neodvisnosti, česar se danes ne zavedamo prav dobro.«

Svojo dejavnost z mladimi podjetniki tesno prepletajo v šentjernejskem L-Teku, srebrni gazeli 2013. Direktor podjetja Radko Luzar se je že takoj po Slovenski gazeli 2013 z dijaki Gimnazije Vič dogovoril za sodelovanje pri njihovem projektu podmornica. »Naši razvojniki jim bodo pomagali kot mentorji pri elektroniki oziroma pri programski opremi, pomagali pa jim bomo tudi pri izdelavi elektronskih plošč.« L-Tek je gostil tudi 20 učiteljev tehnike iz Šolskega centra Novo mesto. Med drugim so se z njimi dogovorili, da bodo dijakom donirali elektronske plošče in elektronske komponente.

Posel so človeški odnosi

Svojo vizijo in podjetniško pot pa je Luzar predstavil skupini bodočih podjetnikov v RC Novo mesto, ki sodelujejo v projektu Podjetno v svet podjetništva. »Podjetništvo sem jim predstavil predvsem s človeške plati, poudaril sem pomen medsebojnih odnosov med sodelavci, odnosov s kupci in dobavitelji. Iz razgovorov sem opazil, da mlade te teme zanimajo in so prav tako koristne, kot je priprava poslovnega načrta, ki ga predvideva usposabljanje. Navdihujoče je bilo, da so imeli veliko vprašanj in da so zagnani za podjetništvo. V mladih je veliko pozitivne energije,« je prepričan Luzar.

V L-Teku imajo sicer vrata na široko odprta za usposabljanje mladih. Z dijaki in študenti, ki pri nas delajo, imamo res dobre izkušnje. Pri nas lahko vidijo, kako je videti proizvodnja in kakšne možnosti nudijo tehnični poklici. Tistim, ki se izkažejo v času prakse, kasneje ponudimo delovno mesto, če je možnost. Po mojih izkušnjah imajo tehnični poklici bistveno večje možnosti za zaposlitev, a vendar je najbolj pomembno v mladih ljudeh iskati potencial za napredovanje. Pomembno je, da se radi učijo in da hlastajo po novem. V takem primeru je iz vsakega poklica možno ustvariti dobro zgodbo.«

Ta konec tedna se bo udeležil tudi start up vikenda, ki ga pripravljajo v okviru dejavnosti podjetniškega krožka Gimnazije Novo mesto. »Komaj čakam, da vidim njihove projekte. Zanima me, kako razmišljajo mladi, kaj je pomembno za prihajajočo generacijo, kako gledajo na prihodnost, kaj jih moti. Upam, da se bom tudi sam kaj novega naučil in ta nova vedenja prenesel v naše podjetje. Dejstvo je, da bodo predstavniki prav te prihajajoče generacije naši kupci in da se bo podjetje moralo prilagoditi novim trendom.«

Imajo občutek za pravičnost

Luzar je prepričan, da je treba na mlade, četudi je v Evropi v povprečju brezposeln že vsak četrti mladi, »močno računati, saj bo morala ta generacija potegniti voz iz blata. Morali bodo postaviti na noge gospodarstvo, vračati naše dolgove in postaviti svet v realne okvire z upoštevanjem naravnih zakonov in več kmečke logike. Generacija, ki prihaja, ima veliko večji občutek za pravičnost, mladi obvladajo tuje jezike, računalništvo, komunikacije, vse, kar je še kako pomembno sedaj in bo tudi v prihodnje. Mi smo dolžni mladim predvsem pomagati in jim biti v oporo.«

O čem sanjajo mladi in koga potrebujejo podjetniki

Tako med drugim razmišlja tudi Simona Petrič, direktorica Elveza, srebrne gazele 2006, ki bo med drugim sodelovala na Dnevu obrti in podjetništva, ki se bo v soboto odvijal v občini Ivančna Gorica, rdeča nit dneva pa je Mladi in podjetništvo. Na njem bo med drugim tudi okrogla miza z naslovom O čem sanjajo mladi in koga potrebujejo podjetniki, ki bo mladim pokazala jasnejšo sliko o možnostih za zaposlitev oziroma lastno podjetniško pot.

Spodbujanje podjetništva med mladimi je tudi ena od nalog agencije SPIRIT, sicer Dnevnikovega partnerja v izboru Gazela. SPIRIT je podprl celoletni projekt, v okviru katerega so pod okriljem Ustvarjalnika, podjetniškega peskovnika za mlade, ekipe dijakov na 50 različnih krajih po vsej Slovenji že začele razvijati svoje podjetniške zamisli. Projekt se bo sklenil s konferenco o mladinskem podjetništvu, na kateri bodo mladi svoja podjetja predstavili investitorjem. Najboljši projekt se bo imel možnost predstaviti tudi investitorjem iz ZDA, saj mu bodo omogočili obisk Silicijeve doline.

Projekt je nadgradnja več kot pet let dolgega prizadevanja skupine mladih podjetnikov, ki so samoiniciativno začeli izvajati podjetniške delavnice na slovenskih šolah in svoje izkušnje prenašati na mlajše generacije. »Kar se je začelo na eni šoli, na krožku, ki sta ga obiskali dve dijakinji, je preraslo v dva krožka, nato šest, lani osem, letos pa aktivnosti pripravljamo že na petdeset šolah«, je povedal Matija Goljar, vodja Ustvarjalnika.