Slovenski rokometaši so po sredini zmagi nad Švicarji v Velenju na drugem kvalifikacijskem dvoboju ostali praznih rok. Na najbolj vročem gostovanju v tem ciklusu tekmovanja so po slabi in dokaj bledi predstavi morali priznati premoč bojevitim Ukrajincem in si nekoliko otežili pot do prvega mesta v skupini 3, ki junija prihodnje leto prinaša dodatni tekmi za nastop na svetovnem prvenstvu v Katarju.

Slovenski rokometaši so v Ukrajino dopotovali brez nekaterih nosilcev igre, obračun v mestu ob Dnjepru pa so so začeli z nekoliko nepričakovano postavo. To predvsem velja za zunanjo vrsto, v njej sta bila poleg Sebastiana Skubeta tudi Vid Kavtičnik in David Špiler, na krilnih položajih Luka Žvižej in Dragan Gajić, na mestu krožnega napadalca pa Matej Gaber.

Slovenska "lahka zunanja konjenica" se proti grobi igri telesno močnih gostiteljev ni najbolje znašla, v dvorani, ki jo je dodobra načel zob časa, je enostavno naredila preveč napak in že po četrtini dvoboja zaostala za štiri gole (4:8). Temu primanjkljaju so botrovale predvsem tehnične napake, po njih so domačini izpeljali tri nasprotne napade in dosegli prav toliko lahkih golov.

Nova zunanja linija preporodila slovensko igro

Slovenski selektor Boris Denić je po petnajstih minutah dokaj blede igre zahteval minuto odmora, po njej pa v ogenj poslal višjo in telesno močnejšo zunanjo vrsto, ki so jo tvorili Borut Mačkovšek, David Miklavčič in Dean Bombač. To je bil zadetek v polno, nova zunanja linija je takoj preporodila slovensko igro v napadu in že po pičlih dveh minutah znižala na 8:9, v 21. minuti pa je Bombač tekmo postavil v začetno izhodišče (10:10). Do konca polčasa se je odvijal izenačen boj za vsak košček igrišča, v rezultatski prednosti so bili vseskozi Ukrajinci, a njihova prednost ni nikoli znašala več kot dva gola.

Deničeve korekcije v drugem polčasu neuspešne

Slovenski rokometaši so se v drugem polčasu kar "mučili" na igrišču in rezultatsko vseskozi gledali v hrbet gostiteljem. Obramba ni bila na pričakovani ravni, šepalo je tudi v napadu, še najbolj obetaven trenutek so doživeli v 37. minuti, ko je po tretji izključitvi rdeč karton prejel steber domače obrambe Aleksander Ševeljev.

A tega slovenski rokometaši niso znali izkoristiti, na momente pretirano grobi gostitelji so bili s svojo fanatično bojevitostjo vselej korak pred njimi in jim v 45. minuti znova ušli na štiri gole (20:24).

Denić je z nekaterimi kadrovskimi in taktičnimi korekcijami skušal tekmo postaviti na glavo, a brez uspeha. Njegovi igralci enostavno niso imeli svojega dne, v prelomnih trenutkih dvoboja so grešili tudi iz lepih priložnosti in zapravili tudi 7-metrovko, vse te napake pa so botrovale prvemu porazu.

V slovenski reprezentanci sta bila najbolj učinkovita Luka Žvižej s sedmimi in Dean Bombač s šestimi goli.

Slovenski rokometaši bodo naslednje preizkušnje imeli v začetku prihodnjega leta. Najprej se bodo dvakrat pomerili z Luksemburžani - prva tekma bo 2. januarja v Luksemburgu, druga dva ali tri dni kasneje v Sloveniji, nato sledi še gostovanje pri Švicarjih (8. ali 9. januar) ter domača tekma z Ukrajinci (11. ali 12. januar).