Valat je nehote dokaz, da v literaturi ni vse slog, da kraljica vendarle ostaja zgodba, ki je še toliko bolj kraljevska, če je kratka in ekonomična. V konkretnem primeru na 136 straneh darilnega formata. Že tako majhna knjiga prinaša tudi nadvse majhne zgodbe, čisto prave kratke kratke zgodbe, ki se le občasno razgrnejo čez dve majhni kvadratni strani. V vso to majhnost in estetski minimalizem pa so ujete nadvse velike zgodbe. Velike vsaj za eno človeško življenje, četudi razmeroma pestro. Rojevanje, odraščanje, šolanje, službovanje ... A to še zdaleč ni knjiga o »prvem planu« Čeferinovega življenja, četudi za pletenje tesnih vezi med avtorjem in bralcem skorajda ni fizičnega prostora. Avtor bralca v enigmatičen »drugi plan« svojega življenja spusti s simpatično neobremenjeno iskrenostjo. Predvsem pa domala blesti v odbiranju in opisovanju situacij.

Njihov krohotav potencial do konca razvijejo stripovske vinjete Izarja Lunačka. Na vsako od 48 zgodb pride ena vizualna interpretacija, torej sta pisani in risani žanr pravzaprav enakovredna, četudi je na naslovnici le pisatelj(evo ime). Že prav, nima vsakdo resne kariere pravnika, predvsem pa na spletu ni mogoče odkriti fotografij Izarja Lunačka v visoki družbi, kar bi moralo zadostovati kot pojasnilo.

Knjiga je lično darilo, četudi se v tem trenutku ne morem domisliti, za koga. Ne bo vam ravno spenila možganov, vas bo pa naravnost prestrašilo spoznanje, da sploh niste vedeli, da bi vas življenje Petra Čeferina utegnilo zanimati. »Dan rešijo« čisto spodobne črtice, ki med branjem zakrknejo v kratek kratek epizodni roman. O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte s svojim odvetnikom.