Ko je Martin Luther pred 496 leti na vrata cerkve v Wittenbergu obesil 95 tez, se je pri nas začelo obdobje reformacije. Dobili smo prvo knjigo in s tem slovenski knjižni jezik. Slovenski pesniki in pesnice so se prazniku tokrat poklonili na prav poseben način, skupaj z Nočjo čarovnic, za katero so stari Kelti verjeli, da takrat vstajajo mrtvi iz svojih grobov ter tako ponovno pridejo na Zemljo ter obiščejo svoje domove.

Z duhom Martina Luthra so tako slovenski pesniki in pesnice poezijo popeljali po reki Ljubljanici, da je živa kot teze Martina Luthra zaplapolala po Ljubljanskih ulicah. S konceptom dogodka so želeli tudi zgodovinsko poudariti pomen in vlogo pesnika oz. kot je ob tem zapisal avtor projekta pesnik Andraž Polič: ”Včasih so pesnice gorele na grmadah in pesniki so bili zaprti po kleteh, a knjige so ostale in nekateri še danes beremo ter poslušamo poezijo. Mostovi poezije prinašajo v Ljubljano svež pesniški festivalni veter, ki bo razpihal poetiko prostora: mostove in reko. Simbolika, ki se nam razgrinja vsakodnevno pred očmi in ki zaživi le v pesniški govorici, ker ‘če je arhitektura zamrznjena poezija, je poezija stopljena arhitektura’? Če se bo kdaj letelo na metlah se bo to noč! Z Mojstri in Margaretami.”

Pesniška karavana se je s publiko vkrcala na ladjo ob 20. uri pri Mesarskem mostu, ko sta udeležnce s poezijo nagovorila Glorjana Veber in Peter Semolič. Ob 20.20 je vkrcanju pri Makalonci sledilo branje Barbare Pogačnik in Ivana Dobnika, ob 20.40 od Čevljarske mostu dalje branje Toneta Škrjanca in pesniškega kolektiva AAI (Articulacion-Artistica-Internacional), od 21. ure dalje branje Barbare Korun in Iztoka Osojnika. Pot je pospremila fantomska glasba harmonikaša Uroša Jezdića. Po izkrcanju je sledil zaključek v prostorih Inštituta IRIU, na Resljevi cesti 20 z nastopom Andraža Poliča in Nataše Burger.

Direktorica inštituta IRIU(ki je organiziral dogodek) Glorjana Veber je ob dogodku povedala: »Reformacija je pretresla in izprašala človekovo odgovornost tako v kulturnem, gospodarskem, verskem in političnem smislu. Ker živimo v času finančne in gospodarske krize, ki je predvsem kriza vrednot, potrebujemo obuditev reformacije na ravni ravnanja slehernega državljana sleherni dan. Državljani nosimo državo in to je ključnega pomena za razmislek in ravnanje v prihodnosti – ne samo za ravnanje politika, gopodarstvenika, pesnika ali kateregakoli delavca, ampak vseh nas.«