Vsa dokumentacija za izgradnjo smučišča je pripravljena in je že bila vložena tudi na ministrstvu za infrastrukturo in prostor, ki bo izdalo gradbeno dovoljenje, je za STA povedal Boštjan Čokl, direktor podjetja MPM Engineering, ki je skupaj z drugim največjim proizvajalcem žičniških naprav na svetu Leitnerjem ustanovitelj podjetja 2864, torej investitorja v smučarski center.

Kot je spomnil Čokl, se je zapletlo pri pridobitvi služnosti za nekatera zemljišča. S 150 lastniki je investitor podpisal pogodbe, sedem lastnikov pa je sodelovanje kljub plačilu odškodnine zavrnilo. Zaradi tega izgradnja smučišča že dve leti zamuja.

Investitorju pa je na pomoč priskočila država, ki je letos poleti sprejela spremembo zakona o žičničarstvu, ki omogoča pridobitev gradbenega dovoljenja kljub nasprotovanju lastnikov, če gre za projekt, ki se izvaja v javno korist.

Ta sprememba zakona investitorju omogoča pridobitev služnosti, in to že ob samem začetku postopka. Prve odločbe o omejitvi lastninske pravice naj bi bile izdane v kratkem in v roku meseca dni naj bi bilo po Čoklovih pričakovanjih izdano tudi gradbeno dovoljenje.

Z deli bodo verjetno začeli spomladi

Od vremena je odvisno, kdaj se bodo nato začela gradbena dela, najverjetneje pa bo to zgodaj spomladi. Že letos naj bi oddali naročila izvajalcem, ki jih bo med 30 in 40, vsak pa bo imel neposredno pogodbo. Čokl, ki je s podjetjem MPM Engineering že uresničil naložbi v hotel in vodni park v Bohinjski Bistrici, je prepričan, da pri gradnji ne bo večjih težav.

»Naš načrt je, da bi do poletja že vzpostavili poletni turizem s kolesarskimi stezami in pohodništvom, do zime pa bi zagnali celoten zimski sistem,« je povedal Čokl. Kot je pojasnil, bo v prvi fazi naslednjo zimo zagotovljenih najmanj 25 kilometrov prog. »Potem pa je naša ideja tudi povezovanje s Soriško planino. Ko bo vse narejeno, bo zagotovljenih od 40 do 45 kilometrov prog z možnostmi nadaljnje širitve,« je dejal.

Gre za največji projekt v slovensko turistično infrastrukturo v zadnjem času. Vreden je približno 50 milijonov evrov. 22,5 milijona evrov bi investitor lahko pridobil iz evropskih skladov, lastnih sredstev ima deset milijonov evrov, ostalo pa bo pokril s krediti.

»Jedro centra bo zagotovil Leitner, ki poleg žičnic proizvaja tudi snežne teptalce in sisteme zasneževanja. Mi pa mu dodajamo smučarsko šolo, garderobo, otroški vrtec, restavracije in podobno. Vse to, vodeno pod eno kapo, omogoča odplačevanje kreditov in ustvarjanje dobička,« je pojasnil Čokl.

Smučišče je bistvenega pomena tudi za lokalno skupnost in državo

V centru bo službo dobilo 70 ljudi, letno pa bo podjetje ustvarjalo okoli pet milijonov evrov prometa, kar pomeni, da bo država od njega dobila več kot milijon evrov davkov - če ne šteje multiplikativnih učinkov, ki se računajo s faktorjem pet.

»Država z zamudo pri izvedbi projekta ogromno izgublja in nam sedaj zelo pomaga, da projekt izpeljemo,« je poudaril Čokl in pojasnil, da že z maksimalno angažiranostjo državnih organov pridobitev gradbenega dovoljenja traja več kot tri leta. »V pripravo dokumentacije smo že vložili 1,5 milijona evrov. Poti nazaj ni in tisti, ki je mislil, da bo projekt zaustavil, se zastonj trudi,« je sklenil Čokl.