Zdravniška služba vam je včeraj dokončno prižgala rdečo luč za nastop proti Švici. Zakaj?

Kakšna je diagnoza, je nepomembno. Pri svojih letih pa verjetno že vem, kdaj me kaj boli in kdaj ne oziroma kdaj lahko igram in kdaj ne, mar ne? Z malce natrganimi vezmi v gležnju gre na bolje in hvala bogu, da sem prišel v domovino ter da lahko opravljam rehabilitacijo in sem z reprezentančnimi soigralci. Ukrajina? Če bo obstajal vsaj majhen dvom o igranju, ne bom tvegal, ker bi bilo to nesmiselno. Le spomnite se, da sem igral poškodovan junija proti Belorusiji in kako slabo se je končalo, tako zame kot za ekipo.

Zdravniki v Kielcah so vam napovedali tritedensko rehabilitacijo in kljub vaši želji za igranjem so očitno imeli prav.

Prejšnji teden sem začel lažje treninge in obremenjevati gleženj, a ne do maksimuma. Toda v igri na pravi tekmi gre za drugačne, eksplozivnejše gibe. Iz dneva v dan gre na bolje, zaradi neigranja tekem pa bo rehabilitacija še hitrejša in uspešnejša. Vsak dan imam terapije in treniram po posebnem programu, predvsem enostavnejše in počasnejše zadeve, a igrati na dva gola še ne morem. Če bom proti Ukrajini lahko igral, seveda bom, če ne bom mogel, pa tudi ne bo tragedija ali konec sveta.

V predkvalifikacijski skupini za SP s Švico, Ukrajino in Luksemburgom je selektor Denič napovedal šest zmag na šestih tekmah.

Z njim se povsem strinjam in o tem ni nobenega dvoma. Glede na šesto mesto na EP 2012 v Srbiji in četrto na SP 2013 v Španiji smo favoriti skupine, čeprav smo z neuspehom v kvalifikacijah za EP 2014 na Danskem naredili velik korak nazaj. A upam, da smo se iz tega česa naučili in da bomo to popravili v kvalifikacijah za SP. Želimo in moramo se uvrstiti na tekmovanje v Katarju. O tem, kdo je nevarnejši, Švica ali Ukrajina, je nesmiselno izgubljati besede. To ni pomembno, kajti oboje moramo premagati doma in v gosteh ter pokazati, kdo je gospodar v tej skupini.

Mnogi so bili prepričani, da se boste po neuspehu proti Belorusiji v kvalifikacijah za EP 2014 poslovili od reprezentance Slovenije.

Po porazu proti Belorusiji sem veliko razmišljal o tem. Tisti, ki me dobro poznajo, vedo, da je rokomet skoraj vse v mojem življenju ter da zelo čustveno doživljam tako zmage kot poraze. A po tehtnem premisleku in premoru sem dobil nov zagon, tudi na klubski ravni, spet sem več vložil vase, se znova motiviral... Ko si v tujem klubu in prideš domov v reprezentanco, se srečaš s super fanti, vzdušje je fenomenalno. In vse to ti da novo energijo, željo, motiv. Moj osebni cilj je že od nekdaj uvrstitev na olimpijske igre leta 2016 in konec reprezentančne kariere v Rio de Janeiru. Poleg tega bi bilo neumno in nepošteno zapustiti rokometno barko, ki je po neuspehu proti Belorusiji malce potonila, ampak jo je treba spet čim prej dvigniti na površje. Mogoče bi se bilo smiselno posloviti po letošnjem SP v Španiji, če bi osvojili kolajno, vendar je na žalost nismo.

Vaše Kielce so po štirih krogih v ligi prvakov med 24 klubi eden treh z maksimalnim izkupičkom točk.

Zmage na zadnjih treh tekmah, dve proti Wisli Plock v domači ligi in ligi prvakov ter Kielu, smo suvereno dobili in to nas je dvignilo. V novembru nas čakajo še tri evropske tekme, dve z danskim Koldingom in ena s francoskim klubom Dunkerque, tako da računam še na tri zmage. V minuli sezoni smo igrali na sklepnem turnirju lige prvakov v Kölnu in osvojili tretje mesto, a ker je moj cilj biti prvak Evrope, sem to smatral tudi za manjši neuspeh. Pred letošnjo sezono je uraden klubski cilj četrtfinale, upam pa seveda na veliko več. Ker nisem več prav mlad, je treba hitro osvojiti še kakšno lovoriko (smeh).

Kdo so glavni favoriti za naslov najboljšega v Evropi?

Zagotovo Barcelona in Veszprem, ki sta doslej pokazala najdominantnejši rokomet, ter Kielce. Kiel trenutno igra malce slabše, a ko bo »zalaufal«, bo zelo nevaren. Ne le za uvrstitev na sklepni turnir v Kölnu, ampak tudi za naslov prvaka Evrope. Hamburg in Flensburg me doslej nista prepričala, prav tako ne bogati PSG. Tam vse stvari ne »štimajo«, igralci so bili zbrani na hitro in z vseh vetrov, ekipa je še neuigrana, očitno vsak vodi svojo politiko... A glede favoritov se lahko motim. Do zadnjega dejanja v Kölnu je še sedem mesecev in lahko se zgodi še marsikaj.

Na sodišču v Celju ste imeli včeraj obravnavo v tožbi proti tamkajšnjemu klubu, od katerega menda zahtevate 100.000 evrov.

O znesku ne bi govoril, gre pa za razliko med plačo v Celju Pivovarni Laško in Kielcah med januarjem in junijem tistega leta, ko sem moral dobesedno čez noč oditi iz Celja. Decembra imamo še eno obravnavo in se bomo do takrat skušali dogovoriti o kompromisni rešitvi. Če pa se ne bomo, bo zadeva na sodišču šla dalje. Obstaja sicer okviren dogovor, a bomo videli, kako se ga bomo držali. Ampak za zdaj ne smemo dajati v javnost nobenih izjav.