Iz virov blizu ministru, ki je po lastnih pričevanjih vse leto aktiven na področju turizma, pri čemer je spodbujevalka njegova soproga in mu tako resnično ne ostaja veliko časa za preverjanje, ali se je njegova hči, ki vodi podjetje, ki obvladuje pomoči deležno podjetje – pozabila prijaviti na razpis za nepovratna sredstva, smo izvedeli, da na ministrstvu obstaja celo poseben postopkovnik. Navodila za uporabo, če vam je tako bolj drago. Neuradno je mogoče slišati, da so pri izdelavi postopkovnika/navodil sodelovali švedski strokovnjaki Ikee, ki jih je med koriščenjem turizma na Švedskem napaberkoval minister. Potreboval je namreč jasna navodila – čim manj besed in veliko preprostih risbic. Izdelek je menda vrhunski, saj v vsega petih sličicah razloži »izločanje« ministra. Prijava na razpis – z ministrom povezane osebe – obveščanje ministra o nerodnem dejstvu – navodilo za obrat ministra – sprejetje odločitve ministru za hrbtom ob glasnem izrekanju podpore. Konec. The End. Fine. Das Ende.

A zgodba je še bolj perfidna, kot kaže prvi površen pogled na Stepišnikovo pomoč Stepišniku. EMO orodjarna ni le ena izmed jagod na avtomobilskem grozdu, je podjetje, ki orodja izdeluje za nemške avtomobilske gigante. Nemški avtomobilski giganti imajo vedno odprta vrata pri kanclerki Angeli Merkel, ta pa še zlasti po zadnji zgodbi s prisluškovanjem vedno odprta vrata do predsednika Obame – slaba vest je namreč najboljša noga med vrati. Ergo ima minister Stepišnik prek podjetja odprta vrata v Belo hišo, in to precej bolj na stežaj kot predsednik Pahor ali njegov ministrski kolega, inovativni borec za pravice upokojenih lastnikov stanovanj, Karl Erjavec.

Minister za koriščenje turizma je zato žrtev velikega nerazumevanja. Ko skrbi za svojo lastnino, se obnaša odgovorno. Ob tem poskrbi za družino, kar je seveda ekstra odgovorno. Da ne govorimo o skrbi za dobre odnose z nemškimi partnerji, saj se Merklovi res ne gre zameriti, še posebno ne v času, ko s pomanjkljivimi šparovnimi programi močno preskušamo njeno potrpljenje. Zato moramo nehati gledati v zobe pomoči Stepišnik-Stepišnik, saj je ta resnična naložba v prihodnost. Tako našo kot ministrovo. Mi dobimo odprta vrata do Obame – kot je empirično dokazano zgoraj – minister za turizem in preostalo gospodarstvo pa zdravo firmo, v katero se bo lahko po mandatu vrnil brez enega dneva visenja na državnih seskih, namenjenih bivšim funkcionarjem. Čeprav tega ne kaže navzven, je minister Stepišnik človek z vizijo. Morda celo edini v vladi.