Dve petini sadja gresta v smeti

Zaradi tega, ker ni »lepo«, gre v smeti dve petini sadja in zelenjave v Veliki Britaniji, še preden sploh pride do polic trgovin. Nekaj te zavržene zelenjave uporabijo za krmo, večino pa kompostirajo. Raziskovalci so ugotovili, da so za to krivi trgovinski standardi, ki zahtevajo le lepo oblikovano sadje in zelenjavo, kar ni po teh standardih, pa po mnenju trgovcev ne morejo prodati. Zato so v Veliki Britaniji potrošnike že začeli poučevati, da je zelenjava, ki ni po vseh estetskih normativih, prav tako dobra. Raziskovalci so tudi zgroženi ugotovili, da vsako britansko gospodinjstvo na teden v smeti vrže pet kilogramov sadja in zelenjave.

Trgovine s staro hrano

Ameriški svet za ohranitev naravnih virov je začel s projektom trgovin, kjer prodajajo hrano s pretečenim rokom trajanja. Organizacija, ki se zavzema za zaščito okolja, trdi, da se zavrže prevelika količina hrane in da bi se veliko hrane, ki ima sicer že pretečen rok uporabe, lahko še porabilo. Pretečen rok uporabe namreč ne pomeni vselej, da je hrana že pokvarjena. Zato bodo v začetku prihodnjega leta v Bostonu odprli prvo veleblagovnico s hrano s pretečenim rokom. Načrtujejo pa tudi restavracijo, kjer bodo kuhali izključno z živili s pretečenim rokom. Od potrošnikov je odvisno, ali bodo to novost sprejeli ali ne.

Vino za mačke, pivo za pse

Mačke nimajo le svoje kavarne – na Japonskem prodajajo tudi mačje vino. Nyan Nyan Nouveau se imenuje vino, ki ga je proizvedlo japonsko podjetje B&H Lifes ter je namenjeno mačkam. Napolnili so le tisoč majhnih stekleničk, tako da bo potrebno za razkošno mačjo večerjo pohiteti. Vino v resnici ni alkoholno, je pa narejeno iz grozdja, vitaminov in mačje mete, tako da naj bi ga imele mačke zelo rade. Ima pa svojo ceno: steklenička z malo manj kot dvema decilitroma napitka stane štiri evre. Da ljubitelji psov ne bi bili zapostavljeni, so že pred časom ponudili pivo za pse. Čeprav imajo psi sicer menda radi tudi običajno pivo, je pasje brezalkoholno in zaradi vitaminskih dodatkov zdravju zelo naklonjeno.