V prvem krogu proti Piacenzi so odbojkarji ACH Volleyja dobili pohvale za borbenost, v drugem krogu proti Dupnici pa bodo morali dobiti tudi točke za zmago. V nasprotnem primeru bo napredovanje v izločilne boje zelo daleč, ogroženo pa bo tudi tretje mesto za preboj v pokal CEV. Bolgarsko moštvo je na papirju najslabše v skupina A, zato sta dve zmagi ljubljanskega kluba na medsebojnih tekmah nujni.

Trenerski štab ACH Volleyja je analizo tekmeca začel že pred časom. »Imamo nekaj posnetkov, ko so Bolgari igrali prijateljske tekme proti turškim ekipam. Poskušali smo analizirati, kar smo lahko. Nekaj njihovih igralcev je takrat manjkalo, tisti, ki so igrali, pa so si med tekmami menjali drese, zato je bil velik izziv ugotavljati, kdo je kdo. Porabili smo veliko časa, da smo ugotovili, kaj počnejo določeni igralci,« je povedal trener ACH Volleyja Luka Slabe, ki si je podrobno ogledal tudi tekmo Dupnice, ko je v prvem krogu lige prvakov izgubila proti Toursu: »Videli smo, da imajo na mestu korektorja in blokerjev zelo visoke igralce. Morali bomo biti pametni, da se v napadu ne bomo preveč zaletavali.«

Bolgari imajo servis prihodnosti

Največja posebnost Dupnice je, da vsi njeni igralci pri servisu uporabljajo »float« udarec. Po slovensko bi ga lahko poimenovali »plovec«. Gre za način udarca, po katerem žoga nima visoke hitrosti, ampak v zraku dlje lebdi, hkrati pa rahlo spreminja smer gibanja. Takšna žoga zaradi nepredvidljivosti povzroča veliko težav, ki so jih imeli tudi slovenski sprejemalci na evropskem prvenstvu na Danskem. Nekateri poznavalci »float« servis celo izpostavljajo kot odbojkarski servis prihodnosti.

»Zagotovo bi si želeli, da bi Bolgari servirali drugače. Če bomo dobro sprejemali njihov servis, potem bomo uspešni. Naša taktika na sprejemu ne bo bistveno drugačna kot sicer. Na Jana Klobučarja še vedno ne moremo resno računati, saj po operaciji kolena še ni povsem nared. Rotiral bom s sprejemalci, ki jih imamo. Poleg libera Aleša Fabjana so to Jan Pokeršnik, Matija Pleško in Andrej Flajs,« je o posebnosti v bolgarski igri povedal Slabe.

Pleško ne bo gledal v knjigo

Čeprav ima ACH Volley letos mlado ekipo, ima najstarejši igralec 37 let. To je Matija Pleško, ki je stari znanec slovenskih odbojkarskih dvoran. K ljubljanskemu klubu je ponovno prišel lani v drugem delu sezone, pred tem pa je za ACH Volley igral še v času, ko je imel klub svoje domovanje v Radovljici. »Stvari so se vmes spremenile. Kot se spreminja klima v slovenskem gospodarstvu, se tudi v športu. Kriza našega kluba ni obšla. Nastale so strukturne spremembe,« je rekel Matija Pleško. »Zdaj je poudarek na mladih, zraven pa je pridih tujcev ter bolj izkušenih igralcev, kot je Andrej Flajs. Sebe pa ne znam kvalificirati.«

Pleško v zenitu svoje igralske kariere že deluje kot trener v mlajših selekcijah. Kaj bo torej počel v prihodnosti, ni težko ugotoviti. »Vsak trener je drugačen. Denimo Luka Slabe je privrženec treninga, ki ga je sam doživel v Ameriki. Vsak dela tisto, česar se navadi. Tudi sam imam trenerske ambicije in želim od vsakega trenerja vzeti nekaj, nato pa si ustvariti svoj profil,« je povedal odbojkar, ki je svojo kariero začel na Brezovici.

Kljub vsemu se Pleško od igrišč ne bo poslovil kar tako. »Dokler bom čutil, da sem enakovreden drugim igralcem, bom igral odbojko. Ne bom gledal v knjigo, če tam piše, da mora odbojkar končati kariero pri 35 letih. Če bodo prišli trije šestnajstletniki in bodo boljši od mene, jim z veseljem prepustim svoje mesto. Čakam, da bo prišel kakšen mladenič in bo rekel, da zame ni več prostora. Zdravstveno se še vedno dobro počutim, dokler bom konkurenčen, pa sem pripravljen igrati,« pravi izkušeni sprejemalec, ki se mu skoraj štirje križi poznajo zgolj v osebnih dokumentih. Na igrišču nikakor.