Sosesko še vedno varujejo varnostniki in skrbijo, da je ne bi izropali razočarani upniki – večinoma manjši obrtniki, ki so po gradnji ostali brez plačil. Stečajni upravitelj Jožef Patty nam ni odgovoril, koliko je v zadnjih letih že odštel za najem varnostnikov, iz njegovih poročil pa je razvidno, da je od stečaja aprila 2011 do letošnjega julija za stroške varovanja vseh objektov grosupeljskega gradbinca na več lokacijah po Sloveniji odštel slabega četrt milijona evrov.

Strošek je iz dneva v dan večji tudi, zato ker se je prodaja stanovanj zatikala zaradi neurejenega zemljiškoknjižnega stanja in nepreizkušenih izločitvenih pravic. Še aprila je Patty predvideval, da bo lahko 215 neprodanih stanovanj (v soseski ima lastnika le 20 stanovanj) začel prodajati letos, a mu je šele septembra uspelo na sodišče poslati predlog prodaje. Sodišče o tem še ni odločilo, zato letošnja prodaja postaja vse manj verjetna. David Gajić nam je včeraj po pooblastilu Pattya odgovoril, da bo do dražbe prišlo, ko bo sklep sodišča postal pravnomočen.

Cenilec je nadstandardna stanovanja s terasami in pogledom na morje leta 2011 ocenil na skupno tržno vrednost 57 milijonov evrov. Koliko je nameraval zanje sprva iztržiti gradbinec, ni jasno, a že bežen pregled med cene agencij, ki so tedaj ta stanovanja ponujale na trgu, kaže, da vsaj tretjino več. Dvosobno pritlično stanovanje s teraso in dvema parkirnima mestoma (skupaj 110 kvadratnih metrov) so pred stečajem agencije prodajale za 319.260 evrov, cenilec je ocenil, da bi ga bilo moč na trgu prodati za 264.918 evrov, v postopku stečaja pa bi bila likvidacijska vrednost zgolj 211.934 evrov oziroma debelih 100.000 manj, kot je zanj nameraval iztržiti propadli gradbinec. Kljub vsemu kvadratni meter stanovanja (brez parkirnih mest) še vedno presega ceno 2000 evrov.

Stečajni upravitelj še ne razkriva, po kakšni ceni jih bo ponudil na dražbi, a Gajić odgovarja, da je v postopku stečaja za izklicno ceno predvidena likvidacijska vrednost nepremičnin, da pa zakon pod določenimi pogoji dovoljuje prodajo nepremičnine tudi po nižji ceni od ocenjene vrednosti. Nekateri nepremičninski posredniki na Obali, s katerimi smo govorili, medtem menijo, da so tudi likvidacijske cene v soseski Nokturno za trenutne razmere še vedno pretirano visoke. no