Vzrok požara še vedno ni povsem jasen, po najbolj verjetnem scenariju se je vnelo med sanacijskimi deli na strehi, saj so delavci pri menjavanju žlebov in polaganju izolacije uporabljali odprt ogenj. Močan veter je nato poskrbel, da so se plameni razširili in razbohotili, preden so jih ustavili. Požig in samovžig naj bi bila že izključena, policija pa še vedno preiskuje sum storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.

»Rad bi poudaril, da je na tej točki bolj kot ugotavljanje vzroka pomembno odpravljanje posledic požara,« je včeraj dejal Dragar. »Tukaj namreč živi 174 ljudi, kar je toliko kot v kakšni manjši vasi.« Vsi ti so že tretjo noč morali preživeti drugje, saj je tista stanovanja, ki niso pogorela, med gašenjem zalila voda, poleg tega je bilo pred vrnitvijo treba temeljito pregledati vse napeljave. Večina si je začasno bivališče tako poiskala pri sorodnikih in prijateljih, približno trideset pa jih je sprejelo pomoč občine, ki jim je uredila bivanje v tamkajšnjem hotelu.

Dragar obljublja, da bo za tiste, ki se nimajo kam vrniti, poskrbljeno tudi na daljši rok. Namestiti jih nameravajo v občinska stanovanja, ki jih bodo opremili in pripravili v naslednjem tednu, oglasili pa so se jim tudi štirje Domžalčani, ki imajo prazna stanovanja in so jih pripravljeni oddati. »Glede na to da so med najbolj prizadetimi večinoma mlade družine s šoloobveznimi otroki, moramo pri dodeljevanju stanovanj upoštevati tudi to,« je dodal Dragar. Stanovanja jim bo občina oddala brez javnega razpisa, vendar pa to pomeni, da lahko notri ostanejo največ eno leto.

Akcijo za pomoč prizadetim so medtem sprožili tudi pri Rdečem križu in Karitasu. »V dveh dneh smo zbrali 1100 evrov, kar je precej dober izkupiček za tako kratek čas. Zbiramo tudi topla oblačila, obutev in posteljnino. Glede na to, da občinska stanovanja, kamor bodo nastanili tiste najbolj prizadete, niso opremljena, bi najbrž prav prišel tudi kakšen kos pohištva,« je dejal sekretar območnega Rdečega križa Brane Kosmač. »Najbolj pa ljudje gotovo potrebujejo denar.«

Stanovalci lahko na tamkajšnjem centru za socialno delo zaprosijo tudi za izplačilo izredne denarne pomoči. Direktorica Tanja Amon je povedala, da lahko to uveljavljajo na posebnem obrazcu, pri čemer lahko dobijo največ petkratnik minimalnega dohodka, ki pripada posamezni družini glede na število članov in starost otrok. Za štiričlansko družino s šoloobveznimi otroki to pomeni petkrat po približno osemsto evrov. »V nedeljo smo jim že razdelili vloge in nekateri so jih že prišli uveljavljat. Poudariti pa je treba, da gre za pomoč, ki je, tako kot vse druge, vračljiva. To pomeni, da jo mora prejemnik vrniti oziroma se vračilo ureja v zapuščinskem postopku.« Amonova zagotavlja, da bo prvi obrok tistim, ki se bodo za pomoč odločili, izplačan v nekaj dneh po oddaji vloge.