V primerjavi s sredino tekmo na Švedskem se je selektorica Marta Bon odločila za eno menjavo v igralskem kadru in zadela v polno. Namesto najmlajše reprezentantke, komaj 20-letne Lare Hrnčič, je v ogenj poslala 39-letno vratarko Sergejo Stefanišin, ki je s 13 obrambami postala junakinja tekme v Tivoliju. »Dajmo brez gola,« je že v prvem srbskem napadu glasno skandirala velika skupina slovenskih organiziranih navijačev, ki jim je delegat Kamer Metalari v peti minuti prepovedal uporabljati troblje in zagrozil z izpraznitvijo dvorane, če ga ne bodo ubogali. A brez golov ni šlo, saj so padali kot po tekočem traku – po dobrih osmih minutah jih je padlo že deset oziroma na vsaki strani po pet.

V balkanskem obračunu (igralsko sta bili zastopani Slovenija in Srbija, sodnika sta bila Hrvata, delegat pa Makedonec) so Srbkinje, ki so prišle v Ljubljano že v petek popoldan, v 18. minuti začasno ostale brez prve zvezdnice Andree Lekić, ki je dobila močan udarec v obraz. To so Slovenke spretno izkoristile in po sedmih zaporednih izenačenjih od 1:1 do 7:7 s štirimi zaporednimi zadetki povedle z 11:7, Srbkinje pa niso premagale Stefanišinove kar dvanajst minut. Še slabše je šlo Srbiji, ki je na lanskem EP pred domačimi gledalci osvojila četrto mesto (letos bo decembra gostila SP), na začetku drugega polčasa. Lekićeva se je sicer vrnila, a je skupaj s soigralkami v slabih devetih minutah zmogla le en zadetek iz igre, v devetnajstih pa samo dva.

Negativne posledice za gostje so bile hitro vidne na semaforju, kajti Slovenke so v 46. minuti vodile že z neverjetno razliko osmih zadetkov (23:15). S fantastično igro v obrambi in napadu je imela ekipa selektorice Marte Bon na kolenih reprezentanco Srbije, a je ta z delnim izidom 4:0 (tri zadetke je dosegla med izključitvijo Neli Irman) visok zaostanek zmanjšala za polovico, na 19:23. Do konca tekme se je razlika v slovensko korist gibala od štirih do šestih zadetkov, poleg prve zmage v kvalifikacijah za EP 2014 pa se je Slovenija maščevala Srbiji tudi za poraz v finalu letošnjih sredozemskih iger v Turčiji.

»Srbkinje so bile favoritinje, a so zaradi naše igre v obrambi in napadu delovale precej nebogljeno. Ne bi rekel, da so nas podcenjevale, morebiti smo jih le dobile na levi nogi. Ker smo igrale na domačem igrišču, smo želele pokazati in dokazati, da je to naše ozemlje in da smo sposobne igrati vrhunski rokomet,« je razplet komentirala vratarka Sergeja Stefanišin, ki je že v sedmi minuti zamenjala Branko Zec. Popularna Serdža je nadaljevala: »Začele smo dobro, a smo imele tudi veliko napak v obrambi in napadu. Smo pa verjele, da druga brez druge ne moremo in da si moramo pomagati, če želimo uspeti. Ta kolektivni duh je bil ključ do zmage, Srbkinje pa tega niso imele. Ker smo vodile že s plus osem, bi lahko dosegle še višjo zmago, a se nismo obremenjevale s semaforjem in z izidom. Najpomembneje je, da sta zelo pomembni točki ostali doma. Če bomo nadaljevale v takšnem slogu, lahko presenetimo še marsikoga.«

Kljub porazu srbski selektor Saša Bošković ni bil razočaran, ampak se je šalil s svojimi sodelavci iz strokovnega štaba. »Če bi se štele stative in prečke, bi mi zanesljivo zmagali. Uničile so nas številne tehnične napake, zgrešeni 'zicerji' in fantastična Stefanišinova. Skoraj vseh šestdeset minut smo lovili rezultatski zaostanek za Slovenijo, ki je igrala zares dobro,« je ocenil Bošković. Gologlavi Srb tudi ni bil posebno zaskrbljen, ker bo morala njegova reprezentanca na povratni tekmi ne le premagati Slovenijo, ampak tudi loviti razliko iz Tivolija: »Počasi, počasi, do konca kvalifikacij je še daleč. Vse je še odprto, vse je še mogoče in verjetno presenečenj še ni konec.«

Na drugi tekmi v skupini 5 je Švica doma izgubila proti Švedski z 22:30 (11:13). Vrstni red: Švedska 4, Srbija in Slovenija po 2, Švica 0.