Helmut Micheler, vodja turistične regije Klopinjsko jezero na južnem avstrijskem Koroškem, pod katero sodi tudi Peca, je povedal, da kljub napovedim medijev dežela še ni sprejela odločitve, kaj se bo v prihodnje dogajalo s Peco. To naj bi se zgodilo šele do konca novembra, v prihodnjih dveh tednih naj bi se vsi tisti, ki se upirajo temu, da bi na Peci ustavili žičnice, sestali s predstavnico koroške vlade, zadolženo za finance, Gabriele Schaunig Kandut in preučili možne rešitve.

V Mežici so že investirali

Avstrijski dnevnik Kleine Zeitung iz dobro obveščenih virov poroča, da se vlada nagiba k temu, da bi žičnice na Peci obratovale le poleti. Toda po sedanjih izračunih naj bi tudi poletno obratovanje prinašalo okoli 300.000 evrov izgube, hkrati pa Peca še nima dovoljenja za doživljajski park v območju zgornje postaje žičnice in rezervoarja za vodo. Park je del skupnega čezmejnega projekta Interreg z rudarskim muzejem v Mežici, ki ga je odobrila Evropska unija.

Direktorica družbe Podzemlje Peca, rudarskega muzeja v Mežici, Suzana Fajmut Štrucl je povedala, da so žičnice na Peci partnerice skupnega projekta, ki se sofinancira iz operativnega programa Slovenija-Avstrija za obdobje 2007–2013. V okviru tega projekta postavljajo doživljajski park na Glančniku v Mežici in načrtujejo skupne trženjske aktivnosti. Program je vreden nekaj več kot milijon evrov, od tega kar 85 odstotkov denarja prispeva Evropska unija. Fajmut-Štruclova je poudarila, da svoj del programa izvajajo v skladu s programom in upajo, da se bo situacija rešila v prid projektu.

Na slovenski strani so v projekt že vložili 292.000 evrov in če na avstrijskem Koroškem ne bodo izpolnili svojega dela obveznosti, obstaja nevarnost, da bodo morali vrniti evropski denar. Gerald Hartman iz Društva za regionalni razvoj južne Koroške je povedal, da bi bil slovenski partner projekta v tem primeru primoran iztožiti denar od avstrijske strani, kar so potrdili tudi v Sloveniji.

V omenjeni projekt so tudi na avstrijskem Koroškem vložili že precej denarja. V občini Bistrica so povedali, da je za projekt na voljo 235.000 evrov in so del tega denarja že porabili za ureditev proge za gorska kolesa. Alfred Pajančič, direktor žičnic na Peci, je dejal, da so poleg tega pripravili delovni koncept in izvedli nekaj študij, na južnem avstrijskem Koroškem pa upajo, da bodo projekt kmalu lahko uresničili in da jim tega ne bodo preprečili z ustavitvijo žičnic.