V Italiji lani prvič po 2. svetovni vojni prodali več koles kot avtov

V številnih evropskih državah je prodaja koles višja kot prodaja avtomobilov, poroča portal. Tako je v Španiji, pa tudi Italiji, kjer so lani prvič po drugi svetovni vojni prodali več koles kot avtomobilov, poroča portal.

Na portalu npr.org so tako naredili primerjavo med prodajo avtomobilov in koles v 27 evropskih državah, članicah EU, in prišli do zaključka: nakup koles je presegel nakup novih avtomobilov v vseh državah z izjemo Belgije in Luksemburga.

Iz prvega grafa, ki si ga lahko ogledate tukaj, je razvidno, da so največ koles in avtomobilov prodali v Nemčiji (3.966.000 koles in 3.083.000 avtomobilov), sledijo pa Velika Britanija, Francija, Italija in Španija.

Slovenija na tretjem mestu

Drug graf, ki si ga prav tako lahko ogledate tukaj, pa prikazuje države, v katerih je prodaja koles leta 2012 najbolj presegla prodajo novih avtomobilov. Na vrhu seznama je Romunija (380.000 proti 72.000), sledi Grčija z razmerjem 320.000 proti 58.000, na tretjem mestu pa se je znašla Slovenija z 250.000 prodanimi kolesi in 50.000 prodanimi avtomobili. Sledita še Madžarska in Litva.

Na portalu pišejo, da lahko naraščajočo prodajo koles pripišemo evrski krizi, ki je zajela celotno celino, prodaja novih avtomobilov pa je v letošnjem letu najnižja v zadnjih dveh desetletjih, čeprav najnovejše številke kažejo na rahlo izboljšanje. V ZDA je prodaja avtomobilov v zadnjih mesecih poskočila, številke pa se gibljejo v območju, kakršno je bilo pred recesijo.