Sony Xperia Z1 je nadaljevanje uspešne zgodbe Xperia Z. Pred nami je vizualno zelo podoben izdelek predhodnemu, vendar se »čarovnija« predvsem skriva v notranjosti. Xperia Z1 je velika naprava, z diagonalo zaslona 5 palcev. Ohišje je odeto v nekakšno stekleno prevleko, z dodatki aluminija na robovih. Nad videzom naprave smo navdušeni. Težko si je namreč predstavljati nekoga, ki bi v roke vzel telefon in dejal, da mu deluje cenen. Nasprotno. Telefon deluje vrhunsko.

Za Xperio Z1 je v prosti prodaji potrebno odšteti slabih 700 evrov. Za tako ceno se spodobi, da mobilnik deluje odlično – ni nas razočaral. Vgrajen ima namreč štirijedrni procesor Qualcomm Snapdragon 800 2.2 GHz, ki trenutno velja za najhitrejšega na trgu mobilnih naprav. V povezavi z 2 GB RAMa je Xperia Z1 hitra in odzivna. Najbolj pa izstopa njena zadnja kamera, ki premore kar 20.7 MP ločljivosti. Ločljivostne točke pa, kot vemo, ne pomenijo nujno dobrih fotografij. Ampak, tudi na tem področju ne najdemo kritike. Tako kot prejšnji model je tudi Z1 odporna na vodo in prah. Kar je težko verjeti, saj znake o odpornosti najdemo zgolj nad režami za vtiče, ki so obdane z gumijastim tesnilom. Odlična kamuflaža torej.

V dlaneh

Telefon je velik. To pa prinese pozitivne in negativne lastnosti. Pregledovanje vsebin na polni ločljivosti zaslona HD 1920 x 1080 je odlično. Zahvala gre tudi tehnologiji Triluminos, ki smo jo preizkusili na »fonablici Xperia Z Ultra. Nekateri sicer menijo, da zaslon Xperie Z1 malenkost zaostaja v ločljivosti v primerjavi s Samsungovim Galaxy S4 Super AMOLED.

Ni pa malo uporabnikov, ki se jim 5-palčni zaslon zdi preprosto prevelik za v žep. Je pa kljub velikosti naprave zelo tanka in s tem z lahkoto mobilna. Zahvaljujoč gumbu za vklop, ki je, za razliko od mnogih, nameščen na sredini stranice, lahko telefon dokaj lahko uporabljamo z eno roko.

Kamera

Kot smo že omenili, Z1 ima izjemno kamero z visoko ločlivostjo, posebno »G« lečo, zaslonko F2.0 in dodatno fotografsko programsko opremo BIONZ. Vse našteto pa pomeni hitro kamero, ki za mobilni telefon zajema ene najboljših posnetkov. Po ocenah nekaterih, najboljše doslej. Kamera pa ponuja še kopico inovativnih načinov zajemanja. Med bolj zanimivimi je »info-eye«, v katero so integrirane storitve Vivino, ali GoodReads. Kamera namreč prepozna določen objekt (recimo steklenico vina) in uporabniku predstavi ocene, mnenja in priporočila, katera hrana sodi zraven.

Za konec

Baterija se je izkazala za precej vzdržljivo, predvsem v načinu »Stamina«. Navdušil nas je zaslon, očarala nas je kamera. Ohišje je čudovito. Kritiko lahko namenimo izgubi kontrastov, ko gledamo zaslon iz strani (konkurenti kot sta Galaxy S4 in HTC One se s tem malenkost bolje soočajo). Malce nerodno je postavljena kamera na zadnji strani. Pogosto se namreč zgodi, da so na naših posnetkih tudi prsti. Zvok in lokacija zvočnika na spodnji strani sta zadovoljiva. Če potegnemo črto, odličen mobilnik.