Od preostalih deklet težko pričakujemo kaj več kot lani. Nimamo tekmovalke, ki bi bila zares dobra. Upam in želim si, da bo Ilka Štuhec vsaj v hitrih disciplinah nadgradila prejšnjo sezono, ko je bila tudi 6. na svetovnem prvenstvu. Če bo še kaj dodala, lahko v hitrih disciplinah računamo nanjo. Ana Drev po mojih informacijah še ni zdrava, medtem ko drugih v tehničnih disciplinah nimamo. Po poškodbi se vrača Maruša Ferk, zato je težko kar koli napovedati. Izkušnje ima. Upam, da jih bo unovčila.

Informacij o tem, kako so trenirali moški, nimam. Nisem jih srečeval, vem le to, kar so mi povedali drugi. Težko je začeti sezono z visoko startno številko. Janez Jazbec in Žan Kranjec bosta imela na prvi tekmi številko nad 50. Na ledeniku v Söldnu so pogoji za dobro dirkanje z visoko številko težki, zato je težko pričakovati vrhunsko uvrstitev.

V Sloveniji ponavadi dolgo govorimo, da so smučarji mladi, potem pa leta bežijo in tekmovalec je hitro star prek 25 let, točk pa še ni. Kranjec pa je resnično mlad. Tehnično mi je zelo všeč. Je pravi tekmovalec za veleslalom. V bližnji prihodnosti bo moral osvojiti točke, potem mu bo lažje. Jazbec je že kar nekaj let na približno enaki ravni. Lani je imel na začetku zelo dobro startno številko, česar potem ni izkoristil, letos pa bo spet startal iz ozadja. Hitro bo moral nekaj narediti, da si popravi številko. Njegova prva naloga bo, da si izboljša točke FIS, kar je mogoče doseči tudi preko evropskega pokala.

Pred sezono je trenerski štab doživel spremembe. Ne vidim, da bi to lahko prineslo kaj bistveno novega v sklopu celotnih priprav in treningov. Upam, da bodo tekmovalci napredovali. Na kakšen način, pa ne vem. Dajmo malo časa novim ljudem. Nisem pa prepričan, da je novo strokovno vodstvo pravo.

Aleš Gorza je nekdanji alpski smučar.