Tudi zato ima Kosmačev poskus še večjo težo, potem ko je lani z 2,23:10 postavil drugi najboljši slovenski čas. Kejžar ima niz šestih pretečenih maratonov od 2,18:22 do 2,23:25. Torej Kosmač neposredno izziva tudi čas svojega trenerja. »Tone je pripravljen, ima voljo, vse, a treba je vedeti, da to ni dovolj. Če bo po prvem krogu (21 km) ostal sam, brez skupine, je velikokrat to v lovu na dober čas velika slabost. Moral bo imeti veliko volje, da se ne bo vdal,« je pripomnil Kejžar za 37-letnega varovanca iz Hotavelj.

Le šest Slovenk je v Ljubljani že teklo pod mejo dveh ur in petdeset minut, čas Helene Javornik (2,32:33) je verjetno za Jerebovo nedosegljiv. »Letos spomladi je že nastopila v Linzu, a rezultat zaradi želodčnih težav ni bil realen. Tokrat je še bolje pripravljena, a treba je vedeti, da je vsak maraton posebna zgodba, vredna vsega spoštovanja,« opomni Kejžar.

Na listi povabljene kenijsko-etiopijske falange izmed 15 maratoncev (vsi z osebnimi rekordi pod dvema urama in desetimi minut) in osmih maratonk vključno z lansko zmagovalko Etiopijko Tolo Workenesh ter štirih posebej izpostavljenih narekovalcih ritma izstopa rekorder ljubljanskega maratona Kenijec Daniel Too (2,08:25), njegov rojak Paul Biwot (2,06:54) in še posebej Duncan Kipkemboi Kibet, ki ima s časom 2,04:27 iz maratona v Rotterdamu 2009 še vedno deseti najboljši čas na tej razdalji. Poškodovani Primož Kobe je na svoji spletni strani že napovedal rekord ljubljanskega maratona, a je Mitja Krevs, lani zmagovalec polovičke, v komentarju pripomnil, da naj bi se na zadnjih treningih poškodoval in naj bi odpovedal nastop.