»My way is my decision.« Moja pot je moja odločitev je naslov glasbene uspešnice Tine Maze, ki je lani doživela premiero na tradicionalnem večeru glavnega sponzorja Tine Maze, 38 ur pred prvo tekmo sezone v Söldnu. Tedaj se je vrtela na vsakem koraku. Glasbeni prvenec Mazejeve je bil glavna tema pogovorov predsezone, ki je na stranski tir izrinila celo govorice o pornocirkusu. Tako je vse skupaj lani v knjigi poimenovala Nemka Maria Höfl Riesch.

Leto pozneje je slika na prizorišču uvoda olimpijske sezone drugačna. Ne zgolj zaradi višjih temperatur kot lani, ko je oktobra padlo tudi precej snega. Tina Maze se je znašla v povsem drugačni vlogi. Vlogi prve favoritke tekme, prve favoritke za osvojitev velikega kristalnega globusa in pred sezono tudi olimpijskih iger. Številne tekmice so odločene, da ji bodo prekrižale načrte. Mednje sodi najuspešnejša alpska smučarka 21. stoletja Lindsey Vonn, ki se novembra na preizkušnjah v hitrih disciplinah vrača po grdem padcu na svetovnem prvenstvu v Schladmingu in številnih operacijah obeh kolen. Nemka Maria Höfl Riesch ima jasne cilje in načrte, tako glede olimpijskih kolajn kot lovorik na tekmah svetovnega pokala. Američanka Julia Mancuso se je iz trofejne lepotice v zadnjih sezonah spremenila v izkušeno tekmovalko, lačno zmag. Tem se bo lahko v olimpijski sezoni posvetila še bolj, saj je šla romanca z Norvežanom Akslom Lundom Svindalom v franže, medtem ko ima njena ločena tekmica in nekdaj najboljša prijateljica Lindsey Vonn že pol leta tudi uradno neizmerno rada ameriškega velemojstra v golfu in milijonarja Tigerja Woodsa. Kot favoritko v Söldnu je treba omeniti svetovno veleslalomsko prvakinjo Tesso Worley. Ter motivirane Avstrijke, ki so na domačem terenu vedno močne in nevarne. V veleslalomu naj bi bila v tej sezoni močnejša kot lani Mikaela Shiffrin, čudežna ameriška najstnica, ki je navdušila minulo sezono, ko je v velikem finalu v Lenzerheideju v skupnem slalomskem seštevku ugnala celo Tino Maze.

Pogled na našteta imena razkriva, kako težka naloga čaka Tino Maze v boju za nove lovorike. Največji izziv Črnjanke je lahko motivacija, da se obdrži na vrhu. Potem ko je več let napadala iz ozadja, se je znašla v drugačni vlogi, v kateri bo morala ambicioznim tekmicam z boljšimi časi pristriči peruti. V svojem blogu je pred sezono odločno napovedala: »Če je bila ob koncu lanske sezone prisotna žalost, da je ta končana, je na začetku letošnje prisotno veselje, da se bo kmalu spet začelo.«

Tina Maze je imela včeraj v Söldnu tradicionalno pester dan. Medtem ko je Audi, glavni sponzor svetovnega pokala v alpskem smučanju, ob 17. uri organiziral tiskovno konferenco, na kateri so bili pred začetkom sezone novinarjem in fotografom na voljo najboljši alpski smučarji sveta, je imela Črnjanka tiskovno konferenco proizvajalca smučarske opreme Fila. Dve uri pozneje je bila v istem hotelu Bergland Milkina predstavitev tekmovalk. Čelade proizvajalke čokolade bodo poleg Tine Maze v tej sezoni nosile še Maria Höfl Riesch, Tessa Worley, Avstrijka Michaela Kirchgasser, Italijanka Elena Curtoni in Čehinja Šarka Zahrobska, ki bo po novem nosila priimek Strahova. Zvečer so novinarji, ki spremljajo alpsko smučanje in so združeni v organizaciji AIJS, Tino Maze izbrali za osebnost leta minule sezone. Prestižna nagrada »skieur d'or«, ki je bila letos podeljena že 51., je šla prvič v slovenske roke, Tina Maze pa je bila zelo počaščena. Danes vse alpske smučarje in smučarke čaka glavni trening, jutri in v nedeljo pa si bosta sledili ženska in moška tekma (prva proga ob 9.30, druga ob 12.45).

Še večji favorit kot Tina Maze pri ženskah bo za söldensko zmago pri moških »gospod Veleslalom«, kakršen vzdevek ima sijajni Ted Ligety. Američan je lani blestel na avstrijskem snegu v Schladmingu, kjer je osvojil tri naslove svetovnega prvaka, po lanski prepričljivi uvodni zmagi v Söldnu pa je v veleslalomu dobil še pet od sedmih preizkušenj sezone. Čeprav je Ligety izmed vseh alpskih smučarjev najprej osvojil tehniko nove veleslalomske smuči in žel uspehe na njej, tudi pred to sezono ostaja kritičen do Mednarodne smučarske organizacije. »Obljubljali so večjo varnost in manj poškodb. Vse statistike, ki sem jih videl, kažejo, da to ne drži. O spremembah v svetovnem pokalu odločajo ljudje, ki ne poznajo alpskega smučanja. Glavno besedo bi morali imeti tekmovalci in testni smučarji, ki smo na snegu vsak dan. Tako je vedno bilo in očitno še vedno bo,« pravi Ted Ligety, čigar največji veleslalomski tekmec bo bržčas Marcel Hirscher, ki bo skušal v tej sezoni osvojiti še tretji veliki kristalni globus zapored, kar naj bi mu vsaj po razmerju na stavnicah tudi uspelo.

Poleg Tine Maze bodo na startu še štirje Slovenci. Ilka Štuhec si je priborila vozovnico skozi interne kvalifikacije, na ženskem startu pa bo še Katarina Lavtar. Pri moških bosta od Slovencev pokazala svoje veleslalomsko znanje Janez Jazbec in Žan Kranjec.