Ko je lani po zmagi na uvodu v Söldnu Tina Maze pred tujimi novinarji izjavila, da jo zanima skupna zmaga v svetovnem pokalu, se je večini zdela drzna. Da bo zrinila s prestola najboljšo in večno Lindsey Vonn? Kaj si pa domišlja Slovenka po eni zmagi? Že novembra s(m)o po prihodu iz ZDA dvomljivci začeli verjeti v besede Črnjanke, iz dneva v dan pa je z uspehi slehernemu spremljevalcu svetovnega pokala s potjo do uspehov in z njihovim osvajanjem jemala sapo. Zgodovinski zbir 2414 točk svetovnega pokala bi bil brez odpadlega smuka in superveleslaloma na finalu v Lenzerheideju še večji. Če pa se Lindsey Vonn devet tekem pred koncem sezone ne bi poškodovala, bi bil manjši. Toda še vedno je rekorden, težko ponovljiv.

Zadnji dve sezoni svetovnega pokala kažeta, kako zelo pomembna je prva tekma sezone. Predlani jo je presenetljivo dobila Lindsey Vonn, s katero je tekmicam pokazala, da veleslalom ni njena najslabša disciplina, temveč bo v njej tekmica vsem najboljšim. Lani je v najtežjih možnih vremenskih razmerah na sicer že tako težkem ženskem terenu na ledeniku Rettenbach Tina Maze tekmicam vrgla rokavico. Na podlagi söldenske zmage je dobila še naslednje tri veleslalomske preizkušnje ter prepričljivo osvojila tako veleslalomski kot tudi skupni seštevek svetovnega pokala.

Alpska smučarska sezona se ne začenja zgolj za Tino Maze, ampak za vso slovensko reprezentanco. Menjave pri vrhu so bile z Dušanom Blažičem in Miho Verdnikom opazne. Rezultatska zapuščina zadnjih sezon je tako siromašna, da je ne bi smelo biti težko dvigniti. Bo pa precej težje realizirati cilje o osvojeni olimpijski kolajni, ki ne bi visela okoli vratu Tine Maze.