Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) novembra ne bodo uvedli novih dveh terapevtskih skupin zdravil, kot so sprva napovedali. Uvedbo so prestavili na začetek januarja prihodnje leto.

Kot je pojasnil Jurij Fürst, vodja oddelka za zdravila pri ZZZS, so uvedbo terapevtskih skupin zdravil za zniževanje krvnega tlaka in za zniževanje holesterola v krvi prestavili, ker so se v izračunih, ki so jih opravili pred uvedbo terapevtskih skupin, pojavile napake in jih morajo odpraviti.

V nasprotju s pričakovanji ZZZS farmacevtska podjetja tudi niso dodatno znižala cen zdravil v prvi terapevtski skupini (za zdravila za zniževanje želodčne kisline). To so uvedli prvega oktobra letos: na dan uvedbe terapevtske skupine so bila brez doplačila na voljo zdravila, ki pokrivajo 60 odstotkov tržnega deleža zdravil v tej terapevtski skupini – ta delež pa se do zdaj ni povečal, čeprav so pri zavarovalnici napovedovali, da praksa kaže, da se bodo za znižanje cen zdravil farmacevtska podjetja odločila tudi pozneje.

Na zavarovalnici tudi niso na veliki zvon obešali dejstva, da precejšen del prihrankov, ki si jih obetajo iz uvedbe terapevtskih skupin zdravil, ne bo šel v javno zdravstveno blagajno, pač pa zavarovalnicam, ki tržijo dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Zdravila, ki so uvrščena na vmesni seznam, namreč v različnem deležu krije dopolnilno zavarovanje. Jurij Fürst je potrdil, da bo šlo 90 odstotkov prihranka, ki si ga obetajo z uvedbo terapevtske skupine zdravil za zniževanje izločanja želodčne kisline (na letni ravni naj bi s to terapevtsko skupino prihranili 2,1 milijona evrov), na račun dopolnilnega zavarovanja – torej bodo imele večino koristi zasebne zavarovalnice. Pri naslednjih dveh terapevtskih skupinah, kjer pričakujejo 18 milijonov evrov prihranka na leto, bo delež prihranka, ki bo šel v javno blagajno, večji. lo