Eden takšnih, ki bo gotovo zapisan v marsikaterem učbeniku uglednih ekonomskih fakultet, je projekt »S cirilico do fantastičnega razvoja«. Primera, da bi nekdo z uporabo nekih pismenk v javnosti premagal recesijo, zagotovil rast BDP in napolnil državni proračun, ne da bi tiskal denar in si ga izposojal pri oderuhih v svetovni banki, ne boste našli, pa če wikipedijo obrnete kot rokavico in jo prečešete do zadnje črke. Recept pa je dokaj preprost, tako kot so preproste rešitve, ki jih potem nagrajujejo z Nobelovimi nagradami. Hrvaška vlada je sklenila v Vukovarju uresničiti ustavno zapoved, da tam, kjer je Srbov več kot 30 odstotkov, na zidove javnih ustanov pribije, pritrdi, prilepi table v dveh pisavah – v latinici in cirilici. Na prvi pogled resda ni enostavno najti v tej vladni potezi elementov znanih ekonomskih teorij, ki so, vsaj teoretično, formula za uspeh, toda pozornemu opazovalcu ne bodo ušle filigransko prefinjene pozitivne posledice te odločitve.

Ker v Vukovarju Hrvati množično nasprotujejo vrnitvi cirilice v svoje življenje, ker gre za klasično četniško pisavo, tam še bolj množično vsako postavljeno dvojezično tablo nemudoma snamejo in skrijejo. Hrvaški proizvajalci napisov za javno uporabo kratko malo ne morejo izdelati dovolj tabel in zaposlujejo nove delavce ter odpirajo celo tretjo izmeno. Ker so za snemanje postavljenih tabel potrebne lestve in orodje, skokovito rasteta proizvodnja in prodaja teh dveh izdelkov. Orodjarska panoga je v polnem zamahu. Tudi »šravfencigrska« industrija kaže 150-odstotno rast v primerjavi z enakim obdobjem lani, saj država zahteva vse bolj čvrste in sofisticirane vijake, ki jih nasprotniki tabel v latinici in cirilici ne bi mogli z lahkoto »odšravfati«.

Table v dveh pisavah zelo pozitivno vplivajo na gostinstvo in turizem. Nasprotniki cirilice v Vukovarju se pred naskokom na vedno nove table najprej dobro okrepčajo z ustreznimi količinami alkohola, v Vukovar pa se zlivajo kolone braniteljev latinice pred agresivno cirilico, ki seveda polnijo tamkajšnje hotelske zmogljivosti. Prosperira tudi znanost, saj se pripravljajo mednarodni simpoziji, ki naj bi odgovorili na desetletja navzoči vprašanji, ali je cirilica bolj zdrava za oči in ali nemara v latinici ni univerzalno pismo naše galaksije. Krepi se prevozništvo. Vse več je oglasov, v katerih iščejo šoferje z izkušnjami, saj dnevno iz Vukovarja množice potujejo v Zagreb zahtevat od oblasti, da jih reši pred agresivno cirilico. Iz Zagreba v Vukovar pa z raznimi prevoznimi sredstvi, največ z avtomobili in avtobusi, vsak drugi dan potujejo vladne delegacije, ki prepričujejo Vukovarčane, da cirilica ne povzroča aidsa, kolere in raka materničnega vratu. Posledično rastejo plače policistov, ki tolčejo nadure, saj 24 ur varujejo table, to pa spet pozitivno vpliva na povpraševanje in kupno moč...

Lahko bo videti kot industrijska kraja, ampak ali ne bi mogli v Sloveniji na Gorenjskem postaviti tabel tudi prekmurščini, s tem povzročiti revolt, snemanje in nameščanje tabel ter tako kot na Hrvaškem zasukati gospodarsko spiralo navzgor?