Na sredi, med dvema z leve in dvema z desne (ali obratno), sta sedela zaposlena na Radioteleviziji Slovenija. Na levi nekdanji direktor Televizije Slovenija Jože Možina, na desni pa novinarka Televizije Slovenija Mojca Šetinc Pašek. Dobro so uravnotežili oddajo o političnih alternativah, so seveda razmišljali možgani v okolju, v katerem je potrebno vsako stvar na vsak način pod nujno uravnotežiti. Še posebej na javni radioteleviziji, pa naj si gre za otroško oddajo ali za podelitev medijskih nagrad. Vendar sem v to, da bi se predstavniki javne televizije ob strogem varčevanju odločili, da bosta po novem oddajo Odkrito vodila dva voditelja, takoj podvomil. Če ne gre za predvolilna soočenja ali osrednje informativne oddaje, se takšne kadrovske odločitve najverjetneje ne izplačajo.

Moram pa priznati: glede na to, da Mojco Šetinc Pašek skorajda vsakdnevno spremljamo na televiziji, me je v oddaji o političnih alternativah predvsem begala vloga Jožeta Možine. Četudi je po dostopnih podatkih iz baze RTVS kot novinar - glavni komentator in voditelj še vedno del notranjepolitičnega uredništva, njegova dela (razen v primeru ponovitev dokumentarcev o Pedru Opeki ali Angoli) v zadnjem času namreč ne opazim več.

Sem se pa na srečo in v dobro možganov, ki so še naprej ukvarjali z matematičnimi izračuni oziroma z iskanjem aritmetične sredine, kmalu zatem spomnil nedavne naslovnice revije Reporter, na kateri so ob vodji poslanske skupine NSi Mateju Toninu objavili tudi portret Jožeta Možine kot predstavnika Civilne družbe za pravično Slovenijo, pod njima pa prilepili citat političnega analitika Aleša Mavra, da bi „Jože Možina s svojo stranko omajal katoliško bazo, zvesto NSi“. Spomnil sem se tudi, da so se nekateri vidni predstavniki desne politične opcije - med njimi tudi prvak SDS - udeležili nedavnega zborovanja Civilne družbe za pravično Slovenijo v Ljubljani. Prav tako sem se spomnil tudi kadra z ljubljanskega sodišča, v katerem je Jože Možina (ob Vinku Vasletu) delal družbo Janezu Janši pred samim izrekom sodbe v zadevi Patria. Hkrati pa nisem pozabil, da je bil Jože Možina na položaj direktorja Televizije Slovenija imenovan v času prve vlade Janeza Janše.

Čeprav so mi misli uhajale tudi na zadnje seje programskega sveta (v njem sedi tudi včerajšnji gost oddaje Odkrito Mitja Štular), ki so odmevale predvem zaradi napovedane razrešitve zdajšnjega direktorja Televizije Slovenija Janeza Lombergarja in domnevnega lobiranja za ohranitev njegovega položaja, se nisem dal. Ne vem točno, kaj se je takrat zgodilo, vendar sem se spomnil tudi na intervju v tedniku Reporter iz leta 2009 s tedanjim direktorjem Televizije Slovenija Jožetom Možino. Glede primera novinarke RTVS Mirjam Muženič je tedaj pojasnil, da od leta 1996 TVS po vzoru BBC tiste svoje novinarje, ki kandidirajo na volitvah, za nekaj let prestavi v manj politične oddaje. „Ne moreš biti na plakatu neke stranke in obenem igrati neodvisnega novinarja. Pravica do kandidature seveda ostaja, RTV tega nikomur ne omejuje, ima pa svoja strokovna pravila,“ je še pojasnil.