Je pa Karl Erjavec s svojimi izsiljevanji vedno znova uspešen. Ko je v Pahorjevi vladi rušil ključne reforme, je tedanji premier poudarjal, kako DeSUS »v koaliciji zelo potrebujemo, saj potrebujemo njihovo avtoriteto v javnosti...«. Dokler se ni Erjavec odločil, da on ne potrebuje več Pahorjeve koalicije.

Tudi pri »unovčevanju« projektov sedanje vlade je prvak DeSUS nesporni zmagovalec. Pri pripravi proračuna je najprej kot svoj dosežek razglasil nezniževanje pokojnin, čeprav tega – če gre verjeti premierki Bratuškovi in drugim članom ministrske ekipe – vlada sploh ni načrtovala. Nato je z grožnjo izstopa iz koalicije ohranil dodatek za rekreacijo upokojencev. Vse to je prispevalo, da je podpora DeSUS in njenemu predsedniku v javnomnenjskih raziskavah bistveno zrasla.

A je Erjavec ugotovil, da bi se mu lahko ta rating ob uvedbi nepremičninskega davka hitro znižal, zato je čez noč umaknil podporo temu ukrepu in postal njegov najglasnejši nasprotnik. Se je pa očitno vseskozi zavedal, da je to točka, pri kateri so izsiljevalske možnosti DeSUS omejene oziroma na kateri bi koalicija, če bi stranka upokojencev dokončno zavrnila podporo, res lahko padla. Krivda za zrušenje vlade, ki bi ji verjetno sledil prihod trojke, pa bi bila tako za stranko kot tudi za Erjavca preveč obremenjujoča. Zato z zapustitvijo vlade zaradi nepremičninskega davka Erjavec, ki sicer nenehno napoveduje odhod iz koalicije, nikoli ni grozil.

V smeri pomiritve je mogoče razumeti tudi včerajšnji sklep in razpravo na vrhu DeSUS. Stranka upokojencev bo sicer poskušala za svojo volilno bazo pridobiti še kakšno ugodnost, a je pripravljena tudi za v vladi že sprejet ukrep prispevati kakšen poslanski glas. Hkrati pa so s sklepom, da je predlagani zakon o davku na nepremičnine nesprejemljiv, podprli stališče svojega predsednika. Če bodo položnice, ki jih bodo sredi prihodnjega leta prejeli državljani, prinesle večje nezadovoljstvo, bo Erjavec tako javnost kaj hitro spomnil na strankino in zlasti na svoje »odločno« nasprotovanje nepremičninskemu zakonu.

Vsekakor pa ob zadnjem dogajanju ne gre spregledati še ene Erjavčeve igre. Pri zavzemanju za ohranitev regresa za upokojence sta Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) in prvak DeSUS – po dolgotrajnih zaostrenih odnosih – stopila skupaj, sodelovanje pa naj bi se nadaljevalo tudi pri naslednjih vladnih projektih. A ko je ZDUS po vladnem pristanku na delno razbremenitev najrevnejših prebivalcev nepremičninski zakon podprl, je Erjavec še glasneje poudarjal previsoke obremenitve za upokojence. S čimer je nedvomno želel prikazati, da je njihov edini pravi zaščitnik on in ne največja upokojenska organizacija.

Tudi zgodba z nepremičninskim davkom torej dokazuje, da je Karl Erjavec eden najbolj pretkanih slovenskih politikov.