Deveta seja upravnega odbora Atletske zveze Slovenije bo danes pestra. Predvsem deveta točka dnevnega reda, v kateri naj bi se razpravljalo o delu protidopinške komisije. Naknadno je Primož Kozmus kot predsednik sveta atletov Slovenije (člani so še Rožle Prezelj, Jan Žumer in Marina Tomič) poslal na atletsko zvezo elektronsko sporočilo, v katerem prosi, da se deveta točka preimenuje v »zahteva atletov za razrešitev predsednika antidoping komisije pri AZS«, ki jo vodi Tadej Malovrh.

Primož Kozmus se bo danes kot član upravnega odbora, v katerem je zamenjal predstavnika atletov Roberta Terška, udeležil devete seje. Še včeraj je bil v Medulinu, kjer se je začel pripravljati na novo sezono. »Zakaj smo se odločili za takšno potezo? Tadej Malovrh je imel prejšnji mesec v Dnevniku objavljen intervju, ki je metal slabo luč na atlete same in atletiko kot šport. Človek, ki opravlja tako pomembno funkcijo, kot jo Tadej Malovrh, si po našem mnenju česa takšnega ne bi smel privoščiti. V pogovoru je z imeni operiral z Rožletom Prezljem in Srdjanom Djordjevićem, kar je nedopustno. Njegov pogovor je namigoval celo na to, da je vsak športnik, ki doseže vrhunski rezultat, dopingiran. To seveda ne drži in zato zahtevamo njegovo zamenjavo,« je pojasnil Primož Kozmus.

»Športniki in trenerji so javne osebe, zato je prav, da se o njih govori. Ko so me z atletske zveze obvestili, kaj se dogaja, sem jih prosil, naj vsem članom upravnega odbora pošljejo članek, ki je bil objavljen v vašem časopisu, da bodo na seji seznanjeni z dejstvi,« je pojasnil Tadej Malovrh.

Še naprej bratski predznak OKS in SLOADO

Olimpijski komite Slovenije je v petek, 27. septembra, objavil razpis za prosto delovno mesto direktorja zavoda SLOADO, rok za prijave pa je bil točno teden dni. Vse skupaj se je zgodilo v precejšnji tajnosti, čeprav je bil razpis objavljen na spletnih straneh OKS. Pogled na razpis kaže, da je bil sestavljen tako, da je bil napisan na roke Janiju Dvoršku, vodji SLOADO, ki postaja neodvisna organizacija, medtem ko je bila od ustanovitve pod okriljem OKS. Po spletu naključij se je na razpis zadnji dan prijavil še Robert Krkoč, ki je ustrezal vsem pogojem razpisa, na izvršilnem odboru OKS prejšnji teden pa so člani predlagali, da se za mesto direktorja za štiri leta imenuje Dvoršak, saj Krkoč nima izkušenj s področja dopinga.

»Naj vam najprej povem, da od olimpijskega komiteja do danes še nisem prejel nobenega pojasnila, da nisem sprejet na delovno mesto, za katero sem kandidiral. Menim, da sem z vsemi izkušnjami in referencami, ki jih imam in sem jih navedel v prijavi, ustrezen kandidat za razpisano delovno mesto. Razočaran sem, ker sem za člana komisije za antidoping kandidiral že pred približno dvema letoma in tudi tedaj nisem prejel nobenega obvestila. Znotraj olimpijskega komiteja že leta delujejo eni in isti ljudje, o čemer čivkajo že vrabci na vejah. Žal je tako, kar je zame in druge ljudi slaba tolažba,« nam je včeraj pojasnil Robert Krkoč, ki se s podjetjem Proaktiv Sport ukvarja z razvojem solkanskega parka. Krkoč je znan kot funkcionar v kajaku in kanuju na divjih vodah, kjer je bil profesionalni trener 13 let, od tega tri leta v italijanski reprezentanci.

»Ko je Olimpijski komite Slovenije objavil razpis za delovno mesto direktorja SLOADO, je ravnal po predpisih, saj je bil to kot ustanovni član dolžan storiti,« nam je odgovoril tiskovni predstavnik OKS Matic Švab. Včeraj je namreč upravni odbor SLOADO soglasno potrdil Dvorška kot direktorja SLOADO, kar pa je bila bolj ali manj formalnost. V petčlanskem upravnem odboru ima OKS kot ustanovni član dve mesti, po enega pa športniki, pristojno ministrstvo in Fundacija za šport, tako da so prostovoljni člani Gorazd Plevnik, Boro Štrumbelj, Darko Repenšek, Martin Steiner in Marjan Podržaj. Preteči bo moralo še precej Save, da kratici OKS in SLOADO ne bosta imeli bratskega predznaka.