Zlata gazela 2013, najboljše hitro rastoče podjetje, je škofjeloško podjetje Knauf Insulation, ki izdeluje kameno in stekleno volno, je sinoči v SNG Opera in balet Ljubljana razglasil Dnevnik, družba medijskih vsebin. Srebrna gazela je letos postala L-Tek Elektronika, šentjernejski strokovnjak za elektronske komponente, bronasta gazela pa braslovško podjetje, ki izdeluje toplotne črpalke za sanitarno vodo ter toplotne črpalke za ogrevanje in za hladilne sisteme, Termo-tehnika. Med finalisti so bila še podjetja Interseroh, Smarteh in GMT.

Matjaž Čadež, predsednik sveta Gazela, je povedal, da je bil tokratni izbor najtežji v zadnjih šestih letih, odkar sodeluje pri izboru. Vsi finalisti imajo namreč bonitetno oceno A1, poleg tega pa vsako podjetje zastopa drugo panogo in jih je tako zelo težko primerjati. Svet Gazela se je odločil za Knauf Insulation, sicer prvo zlato gazelo, ki prihaja iz gorenjske regije, ker podjetje piše zgodbo uspešnega povezovanja slovenskega znanja in mednarodnega kapitala, prepletanja skupnih vrednot in tržne naravnanosti.

»Ukvarjanje s preteklostjo pomeni smrt za podjetje«

Podjetje s 50-letno tradicijo, ki v Sloveniji samostojno izvaja večino poslovnih funkcij: razvoj, trženje, prodajo in optimizacijo procesov za segment izolacije, namenjen industrijskim kupcem, je namreč v petih letih prodajo povečalo s 26,5 na 102 milijona evrov v letu 2012, kar pomeni skoraj štirikratnik rasti. V istem obdobju so v Sloveniji ustvarili več kot 350 novih delovnih mest, kolektiv pa ustvarja nadpovprečno visoko dodano vrednost v višini skoraj 70.000 evrov na zaposlenega. »Skupaj s svojim lastnikom je gazela Knauf Insulation v svetovnem vrhu v proizvodnji mineralnih izdelkov; ima globalni laboratorij za razvoj trajnostnih proizvodov iz steklene volne in kot edina na svetu proizvaja volno z vezivi na obnovljivi bioosnovi – ECOSE Technology,« je med drugim zapisano v utemeljitvi za zlato gazelo 2013.

Tomaž Lanišek ki je direktor Knauf Insulationa šele dobre tri mesece, pravi, da gre zasluga za priznanje dr. Saši Bavcu, zdaj marketinškemu direktorju Knauf Insulationa, ki je pred petimi leti strategijo podjetja obrnil v drugo smer. Dr. Bavec, ki se prireditve zaradi službenih obveznosti v tujini ni mogel udeležiti, je prek Laniška sporočil, da živeti in ukvarjati se s preteklostjo pomeni smrt za podjetje, zato je treba gledati naprej in tudi njihovi prihodnji cilji so temu primerno zelo ambiciozni. Vendar ob takšni ekipi sodelavcev ne dvomijo, da jim bo uspelo, je dejal Lanišek.

Minister z obljubami, gazele z resničnimi zgodbami s terena

Šest najhitreje rastočih podjetij je na sklepni prireditvi nagovoril tudi mag. Stanko Stepišnik, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo. Izpostavil je ukrepe, ki jih je vlada nedavno sprejela za izboljšanje poslovnega okolja, poudaril pa je, da je bistveno, da se ti ukrepi začnejo izvajati čim prej. Minister je prav tako poudaril, da bodo razvojna sredstva namenili področjem, na katerih je potencial rasti in ustvarjanja novih delovnih mest, predvsem za zaposlovanje mladih. Prednost pa bodo imeli projekti, usmerjeni v razvoj novih materialov in tehnologij, informacijsko-komunikacijske tehnologije ter rešitve za električne in elektronske komponente in naprave. Projekti bodo morali slediti družbenim izzivom, kot so trajnost, učinkovita raba virov ter vključujoča in varna družba, je še pojasnil Stepišnik, prepričan, da bodo iz krize izšli samo tisti, ki bodo najbolj fleksibilni in bodo nove priložnosti našli v inovativnih produktih.

Tudi nominiranci za zlato gazelo 2013 so vsi po vrsti poudarjali, da so v krizi celo še bolj rasli, ker so v tistem času v nasprotju z večino drugih podjetij vlagali v razvoj novih produktov in širjenje poslovnih prostorov. Bili pa so kritični tudi do predlaganega davka na nepremičnine. Kot je poudaril Tomaž Gider, prokurist dravsko-pomurske gazele GMT, bi na račun tega davka lahko zaposlili dodatnih pet ljudi. Prav tako je bil kritičen do odnosa države pri reševanju podjetij v težavah. Sami so namreč spomladi želeli prevzeti pomursko podjetje s 130 zaposlenimi, a pri državnih uradnikih niso našli sogovorca, s katerim bi se lahko dogovorili, da ne bi prevzeli tudi vseh terjatev podjetja s 65-letno tradicijo. To je danes tik pred stečajem, na cesti je ostalo že 50 ljudi, Gider pa se boji, da bo do konca leta brez dela ostalo še preostalih 80 zaposlenih, kar bo za pomursko regijo ponovno hud udarec.

Podobno kot na regijskih izborih najhitreje rastočih podjetij je tudi sklepna prireditev poleg podjetnikov in sodelavcev gazel gostila veliko mladih podjetnih ljudi. Prav tako je bil oder rezerviran za mlade ustvarjalce, ki so navduševali z udarniškimi tolkalskimi in tudi bolj nežnimi glasbenimi ritmi.