Slovenske rokometašice so pričakovano začele kvalifikacijski ciklus za nastop na evropskem prvenstvu 2014. V Helsingborgu niso bile kos kakovostnim Švedinjam, naslednjo preizkušnjo pa bodo imele že v nedeljo, 27. oktobra, ko bodo v ljubljanski dvorani Tivoli gostile Srbkinje. V skupini 5 nastopajo tudi Švicarke, Slovenke se bodo z njimi pomerile 26. ali 27. marca prihodnje leta v gosteh. Srbija je v današnji drugi tekmi v tej skupini v Vrnjački Banji premagala Švico z 32:21 (15:6).

Izbranke slovenske selektorke Marte Bon so že v prvi polovici tekme občutile moč domačih rokometašic. Po uvodnem zadetku Barbare Lazović, kar je bilo tudi edino njihovo vodstvo, so hitro začele zaostajati za Skandinavkami, ki so jim že na polovici prvega polčasa ušle na štiri gole (8:4). Slovenke so z "mini serijo" zaostanek prepolovile (6:8), a le nekaj minut kasneje so jim gostiteljice ušle za šest golov (13:7).

Slovenke so najboljšo predstavo prikazale v končnici prvega polčasa, ko so približale na tri gole (10:13), na velik odmor pa odšle z zaostankom štirih zadetkov (12:16). V slovenski reprezentanci je bila v prvi polovici najbolj razpoložena Lazovićeva, ki je iz šestih poskusov dosegla pet golov, povsem pa je odpovedala Ana Gros, njen met 0:5 (na koncu 0:6) zgovorno priča o tem.

Slovenke so slabo odprle drugi polčas in zaostale za sedem golov (14:21), nato pa vendarle naredile kakovosten premik v svoji igri in znižale na 19:22. Preobrata pa niso zmogle narediti, močnejše gostiteljice so jih imele v zadnji četrtini pod nadzorom in izbranke Marte Bon - pred odhodom v Skandinavijo so opravile le en skupni trening - so Helsingborg zapustile s petimi goli primanjkljaja.

V slovenski reprezentanci je bila najbolj učinkovita Lazovićeva s sedmimi goli, Nina Jeriček, Tamara Mavsar in Alja Koren so jih dodale po štiri.