Med sedem veličastnih vrst sadja in zelenjave so znanstveniki uvrstili rastlinske plodove, ki so bogati z vitamini, minerali, encimi, koencimi in drugimi bioaktivnimi snovmi, zahvaljujoč katerim veljajo za odlične antioksidante, ki varujejo človekov organizem. Hkrati so ta živila okusna in hranljiva ter (skoraj) povsod dosegljiva. Odlikujejo se z raznolikim delovanjem in ugodnim vplivom na organizem, saj se človek z njihovo pomočjo lahko uspešno bori tako proti gubam in sivim lasem kot tudi proti vnetjem, okužbam in rakavim obolenjem. Za sedmerico živil je mogoče reči, da učinkovito spodbujajo zdravje, mladostnost, vitalnost in dolgoživost.

Paradižnik

Bogat je z vitamini, minerali in encimi, najpomembnejša zdravilna učinkovina pa je likopen, ki kot močan antioksidant uničuje proste radikale (molekule in ione, ki uničujejo celice človeškega telesa in slabijo oziroma uničujejo imunski sistem). Likopen je učinkovit celo v boju proti določenim vrstam raka, s pljučnim karcinomom na čelu.

Ohrovt

Priljubljena listnata zelenjava iz rodu križnic je bogata z vitaminom K (skodelica kuhanega ohrovta vsebuje kar 12-kratni priporočeni dnevni odmerek), ki je nepogrešljiv pri preprečevanju bolezni srca in ožilja ter osteoporoze. Ohrovt je bogat tudi z vlakninami, ki skrbijo za dobro prebavo, uravnavajo krvni tlak in znižujejo vrednost holesterola v krvi.

Jajčevec

Temnomodro-vijoličasta barva plodov izvira iz zdravilne snovi nasunin, ki sodi med močne antioksidante, zlasti učinkovite v boju proti staranju in propadanju organizma. Nasunin zavira tudi rast tumorjev in širjenje tumorskih celic po telesu (pojav metastaz), saj zavira oziroma onemogoča dotok krvi do tumorja in s tem preprečuje množenje rakavih celic. Znanstveniki predvidevajo, da je opisana zdravilna snov, ki preprečuje prostim radikalom, da bi napadli nevrone in jih okvarili oziroma uničili, učinkovita tudi v preventivi alzheimerjeve bolezni in senilne demence.

Rdeča paprika

Raziskovalci ugotavljajo, da je rdeča paprika prava vitaminska bomba, ki vsebuje kar 60 odstotkov več vitamina C kot njeni zelena in rumena inačica. Spodbuja tvorbo belih krvnih telesc, ki varujejo organizem pred okužbami. Hkrati je odličen eliksir mladostnosti in vitalnosti. Izsledki najnovejše študije, objavljeni v The American Journal of Clinical Nutrition, pričajo, da so ljudje, ki uživajo veliko rdeče paprike ter drugih živil, bogatih z vitaminom C, ki med drugim spodbuja tvorbo kolagena, manj nagnjeni k pojavljanju gub, sivenju, tvorbi celulita, alergijam, prehladom in drugim okužbam.

Robidnice

Samonikle, divje sorodnice borovnic so bogate z rutinom oziroma rutenom, ki sodi med močne antioksidante, hkrati pa so okusne in dostopne na različnih koncih sveta. Odlikujejo se s sposobnostjo blokiranja encima, ki je nepogrešljiv v procesu nastajanja krvnih strdkov, ter posledično zmanjšujejo nevarnost srčnega infarkta in možganske kapi. Njihovo učinkovitost so s poglobljeno študijo na prostovoljcih lani potrdili tudi znanstveniki z raziskovalnega inštituta v okviru Harvard Medical School.

Bazilika

Začimba oziroma zelišče par excellence se ponaša z visoko vsebnostjo antioksidanta evgenola. Ta se je v najnovejših laboratorijskih raziskavah na novi celini izkazal za učinkovitega v boju proti prebavnim težavam, staranju in rakavim spremembam v človeškem telesu. Najnovejši izsledki raziskav ameriških znanstvenikov pričajo, da je evgenol zlasti učinkovit v boju proti raku na materničnem vratu, saj opisana snov spodbuja samodestrukcijo malignih celic v sluznici materničnega vratu.

Brstični ohrovt

Podobno kot klasični ohrovt tudi druga zelenjava iz skupine križnic, brstični ohrovt, zahvaljujoč visoki vsebnosti bioaktivnih žveplovih snovi, sodi med učinkovite antikancerogene. Človeški organizem je za boj proti tumorjem opremljen z učinkovitim orožjem – protitumorskimi geni, katerih delovanje spodbujajo in krepijo tudi žveplene snovi iz brstičnega ohrovta. Znanstveniki predvidevajo, da blokirajo delovanje encimov, ki spodbujajo in krepijo rast in širjenje tumorjev. Rezultati raziskave iz leta 2012 pričajo, da utegnejo bioaktivne žveplove spojine v brstičnem ohrovtu igrati pomembno vlogo tudi v nekaterih vnetno-degenerativnih obolenjih, z revmatoidnim artritisom na čelu. Predvsem zato, ker preprečujejo in/ali zavirajo vnetne procese, hkrati pa tudi aktivirajo delovanje proteinov, ki varujejo sklepni hrustanec.man