V začetku aprila bodo lahko starši, ki živijo v senci fukušimske jedrske katastrofe, lahko svoje otroke poslali v okoli 300 kilometrov mesto Macumoto, katerega župan je Sugenoja. Mesto bo financiralo 14 milijonov jenov (dobrih sto tisoč evrov) na leto za vzdrževanje hiše s šestimi spalnicami in za varuhe otrok. Staršem ne bo treba plačevati šolnin, bodo pa krili stroške, kot je na primer hrana.

»Če se izkaže, da so moji strahovi neosnovani, bo to najboljša novica,« je Sugenoja nedavno povedal v intervjuju za tiskovno agencijo AP. »Toda če se izkaže, da so realni, potem imamo le malo časa, preden bo prepozno.«

Sugenoja je zelo kritičen do odziva japonske vlade na tragedijo, ki se je v Fukušimi zgodila marca 2011 in opozarja, da nuklearka še vedno oddaja sevanje v ozračje in morje. Posledice bodo opazne še desetletja in strokovnjaki si niso enotni, kako bo katastrofa vplivala na zdravje okoliških prebivalcev.

Edina bolezen, za katero je mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) potrdila, da so jo povzročile nizke stopnje sevanja v Černobilu, je rak na ščitnici, ki je z ustreznim kirurškim posegom le redko usoden. Sugenoja, specialist za bolezni ščitnice, je bil leta 1991 prostovoljec v Belorusiji, v bližini ukrajinske elektrarne, kjer je bilo na tisoče primerov raka na ščitnici. Pet let pozneje je dal odpoved v prestižni japonski bolnišnici in se vrnil še za pet let in pol. Vzpostavil je dobrodelni sklad za žrtve Černobila in beloruskim zdravnikom redno omogoča usposabljanje na Japonskem.