Predsednik jamajške protidopinške komisije Herbert Elliott je potrdil, da bo Wada v ponedeljek prišla na Jamajko na dvodnevni obisk in natančno pregledala vse postopke ravnanja jamajške protidopinške agencije. Pri Wadi so se za preiskavo delovanja jamajške podružnice odločili zaradi sumov o pomanjkljivem nadzoru, pa tudi neustreznega odziva na zadnja dopinška razkritja, ko so pri zlorabi prepovedanih snovi ujeli pet jamajških atletov.

Jamajška atletska zveza je letos doživela udarec za udarcem, ko je na dopinških testih padlo pet atletov, med drugim zvezdniki Asafa Powell, Sherone Simpson in Veronica Campbell-Brown. Slednje jamajška atletska zveza ni kaznovala, temveč ji je izrekla le opomin.

Povod za začetek Wadine preiskave so navedbe nekdanje direktorice jamajške protidopinške agencije Renee Anne Shirley, da med januarjem in julijem 2012, ko so potekale priprave športnikov na olimpijske igre v Londonu, niso opravili niti enega resnega testiranja. Nato je sledila klofuta z jamajške strani. V afero se je vpletla tudi jamajška premierka Portia Simpson-Miller, ki je uslužbence Wade uradno povabila na obisk, vendar pa jim je jamajška protidopinška agencija zaprla vrata.

Zdaj so se Jamajčani le dogovorili o obisku Wade na otoku, ki bo v ponedeljek v Kingston poslala tri svoje strokovnjake za boj proti dopingu.