»Predstavitev skladb slovenskih skladateljev vseh generacij je poleg izdajateljske dejavnosti temeljno poslanstvo našega društva. In koncertna paleta je tokrat tako bogata kot še nikoli poprej,« je poudaril Nenad Firšt, predsednik Društva slovenskih skladateljev, na nedavni predstavitvi koncertne dejavnosti društva za sezono 2013/2014. Na sporedih drugih organizatorjev namreč pogrešajo »svoje« skladbe, to vrzel pa zapolnjujejo tako, da izvedbe organizirajo sami.

Firšt sicer zagotavlja, da vse skladbe, prispele na njihove razpise, preuči njihova strokovna komisija, bolj kot na kakovosti pa je poudarek očitno na kolikosti; izvedejo namreč prav vse skladbe, ki jih prejmejo. V tej sezoni bo tako mogoče slišati kar 60 krstnih izvedb del slovenskih skladateljev – v Ljubljani in drugih krajih po Sloveniji, pa tudi na nekaterih koncertih v tujini. Tako Peter Kopač zadnja leta umetniško skrbi za Noči slovenskih skladateljev, za njihov najdaljši cikel Koncertni atelje skrbi dr. Peter Šavli, Marko Mihevc je zadolžen za koncert Slovenski skladatelji mladim, Dušan Bavdek pa poleg Kopača in Pavla Mihelčiča skrbi za mednarodno dejavnost. Koncertni cikel sodobne glasbe Unicum pod vodstvom Mihelčiča je bienalne narave in ga v tej sezoni ne bo.

Nagrada prodornim izvajalcem

Prvi koncert iz serije Koncertnega ateljeja bo 27. oktobra v Atriju Mestnega muzeja Ljubljana, ko bo nastopil mladi kvartet saksofonov Colorfour, ki si je priložnost prislužil z zmago na tekmovanju Primoža Ramovša za mlade komorne skupine. Izvedli bodo skladbe Milka Lazarja, Primoža Ramovša, Nine Šenk, Ide Gotkovsky in tudi novega člana društva Igorja Lundra, ki je za to priložnost napisal delo Blue Notes. Že uveljavljeni kvartet saksofonov 4SAXESS pa bo 9. novembra v sodelovanju z Društvom skladateljev Srbije nastopil v Beogradu; tam bodo slišali tudi dve slovenski skladbi, Hip Nenada Firšta in noviteto Urške Pompe Almost silenced.

Skladatelji svojemu zaslužnemu članu vsako leto podelijo nagrado Marjana Kozine, od letos pa bodo podeljevali nagrado tudi izvajalcem, ki so pomembno prispevali k afirmaciji slovenske glasbe doma in v tujini. Nagrado so poimenovali po skladatelju in pianistu Marijanu Lipovšku, podeljevali pa jo bodo občasno. Prvi prejemnik je ansambel MD7, ki ga je zasnoval Pavel Mihelčič, prejel pa jo bo na drugem Koncertnem ateljeju 20. novembra. Takrat bodo izvedli skladbi Lojzeta Lebiča in Pavla Mihelčiča ter novitete, ki so jih prispevali Matej Bonin, Jani Golob ter Vladimir Radovanovič. Na sporedu bo še skladba italijanske skladateljice Ade Gentile, ki bo ob tej priložnosti tudi gostja večera. Med 80 novitetami, ki so jih člani MD7 doslej krstno izvedli, je nekaj manj kot polovica skladb, ki so jih zanje napisali tuji skladatelji. Ansambel se v sodobno glasbo poglablja zelo študiozno in v enajstih letih je zasedba zamenjala samo pozavnista. Ob novih skladbah se vedno zavežejo, da jih bodo izvedli večkrat, tudi na koncertih v tujini. Med vsemi so največkrat odigrali Barvni krog Lojzeta Lebiča. Njihov dirigent je Steven Loy, v zadnjem času pa tudi Simon Krečič. »Komponisti potrebujemo izvrstne izvedbe in to ta ansambel nedvomno zagotavlja,« poudarja Mihelčič.

Violinist Tomaž Lorenz in pianistka Alenka Lorenz bosta na tretjem februarskem Ateljeju soočala slovenske in tuje skladatelje. Izbrala sta dela Aarona Coplanda in Karola Szymanowskega, med Slovenci pa skladbe Matije Bravničarja, Lojzeta Lebiča in Ljuba Rančigaja. Utečen komorni dvojec je krstno izvedel oziroma preigral številna slovenska dela, tokrat pa sta si posebej zaželela, da novo delo zanju napiše Rančigaj, saj ga doslej še nista izvajala. Tako je nastala skladba Autumn Music 2012.

Komorna in tudi simfonična glasba

Marčevskemu dogodku, 29. Slovenskim glasbenim dnevom, se društvo priključuje s četrtim Koncertnim ateljejem. Klarinetist Jože Kotar in pianist Luca Ferrini bosta krstno izvedla šest novih slovenskih skladb. Ravno tako šest slovenskih skladb bomo slišali na petem Ateljeju v aprilu, in to v izvedbi že utečenega dvojca, v katerem sta saksofonist Oskar Laznik in tolkalec Simon Klavžar; razen skladbe Chant Mateja Bonina bodo vse preostale skladbe novitete. Zadnji koncert v sezoni Ateljeja bo maja; flavtist Matej Grahek in Milko Lazar za čembalom bosta krstno izvedla še šest skladb.

Slovenski skladatelji mladim je utečen cikel, ki ga namenjajo odraščajoči mladini. Večino glasbe, ki jo predstavljajo v okviru društva, je komorne, medtem ko je bila v tem ciklu v preteklih letih na sporedu večinoma orkestralna glasba. Tako bo tudi januarja prihodnje leto, ko bo Simon Krečič dirigiral Orkestru Slovenske filharmonije, nove skladbe za veliki orkester pa bodo prispevali najmlajši člani skladateljskega društva Gašper Jereb, Tina Mauko, Anže Rozman in Helena Vidic.

Nekdanji koncertni maraton Noč slovenskih skladateljev je zdaj razdrobljen na pet večerov v letu 2014 na prizoriščih v Škofji Loki, Celju in na Bledu. Ta dogodek je po besedah predsednika društva najbolj demokratičen, saj se lahko predstavijo vsi skladatelji, ki so pripravljeni napisati delo za vnaprej določeno zasedbo. Na razpis se je javilo 21 komponistov. Zanimiva bo majska Noč v Škofji Loki, ko bodo na sporedu dela za harmoniko, kitaro in godalni kvartet, izvajalci pa Luka Juhart, Nejc Kuhar in novoustanovljeni godalni kvartet Arcus. Slednji bodo na junijski Noči v Celju odigrali kar devet godalnih kvartetov, ki so jih napisali slovenski skladatelji. Julijska Noč na Bledu pa je rezervirana izključno za skladateljice, nova dela za to priložnost že pišejo Brina Jež Brezavšček, Urška Pompe, Petra Strahovnik, Bojana Šaljić Podešva in Larisa Vrhunc. Skladateljice so sicer polno prisotne tudi v drugih sporedih.

Poleg koncertnih dogodkov na društvu nadaljujejo serijo pogovorov s slovenskimi skladatelji, ki jih pripravlja dr. Sonja Kralj Bervar. Na lanskih desetih večerih se je izčrpno predstavilo opus in delovanje posameznega skladatelja, njegov družbeni in društveni angažma, letos pa bo teh pogovorov pet. Prvi od pogovorov v novi sezoni je bil pretekli petek s skladateljem Janezom Matičičem, do poletja pa bodo na vrsti še Tomaž Habe, Larisa Vrhunc in Lojze Lebič. Vsi pogovori se arhivirajo in hranijo na društveni spletni strani.