Čelada je osnovno varnostno sredstvo vsakega vojaka. In policista. In gasilca. Slovenci smo se odločili, da bomo imeli lastno, poklicno vojsko. Ali jo potrebujemo ali ne, je lahko stvar debate. Če pa jo že imamo, je prav, kaj prav, edino nujno, da za tistih nekaj tisoč naših fantov poskrbimo tako, kot se spodobi. In jim na glave poveznemo take čelade, ki ne bodo popustile že ob drobcu kake granate. Ali pa dajmo slovenskemu vojaku na glavo klobuk in kakšen nageljček mu lahko pripnemo – in hajdi na Kosovo ali v Afganistan.

Da bi bilo to v teh hudih časih celo boljša rešitev, gre razumeti številne pisce spletnih forumov in komentarjev pod spletnimi članki. Češ da očitno kriza še ni dovolj globoka in da razmetavamo denar za neke nesmiselne čelade in podobno. A čeprav skriti za psevdonimi, so spletni komentarji vendarle neki odraz splošnega mnenja. Kar je bila včasih gostilna, je danes svetovni splet. S to razliko, da je včasih Francelj povedal Janezu, da je partija skupek barab, in je s tem tvegal deset dni zapora, danes pa X2nubifor pove Smrkcu, da bo Jakič provizijo vtaknil v svoj žep in šel na naš račun na Sejšele.

A včasih je Francelj mislil bolj kot ne z lastno glavo (malo pa še zaradi treh šnopčkov, ki so stekli po grlu), danes pa razni x2nubiforji in smrkci samo mislijo, da mislijo z lastno glavo. Pravzaprav vsi mislimo, da mislimo z lastno glavo, v resnici pa so nam v teh »težkih, kriznih časih, ko se nam obeta trojka in ko je treba zategniti pasove in varčevati prav povsod«, oprali glavo. Mimogrede, Franc Jurša, predsednik parlamentarnega odbora za obrambo, je ob novici o nakupu čelad že dejal, da bodo na odboru govorili predvsem o tem, ali je 163 evrov za čelado »v sedanjem položaju države« res primerna cena. Verjetno je namig za tako razmišljanje dobil od X2nubiforja.

Kakor koli že, naši voditelji in njihovi strici so nam zdaj že tako dobro oprali glavo, da nam niti čelade za tisoč evrov, kaj šele za 163, ne morejo več pomagati. In smo zdaj že skoraj vsi prepričani, da je čisto preveč potratno, da se policist vozi v avtomobilu na štirikolesni pogon z vgrajeno zračno blazino, če pa bi glede na »hudo stanje države« lahko vozil starega golfa še iz sarajevske tovarne avtomobilov. Da se gasilec, preden vstopi v gorečo stavbo, obleče v negorljivo obleko in da si nadene moderno dihalno napravo, če pa bi se lahko prej malo poškropil z vodo. Da učitelj fizike in matematike uči le fiziko in matematiko, in to le 27 otrok, če pa bi lahko poučeval še glasbo in telovadbo, in to vsaj 120 otrok naenkrat. Bomo na koncu rekli, da sploh ne potrebujemo učiteljev, gasilcev, policistov, vojakov? Kaj šele, da bi jih normalno (ne potratno) opremili. Bomo na koncu res pristali na to, da se pokvarjenega aparata CT na Onkološkem inštitutu ne splača zamenjati (stane malo manj kot šest tisoč čelad za vojake), bolnike pa lahko mirno pošljemo v Izolo, kjer tak aparat za silo še deluje? Na to, da je prihod trojke nekaj, kar je treba pozdraviti in česar se gre veseliti, smo sodeč po nekaterih spletnih komentarjih namreč že pristali. Tako zelo so nas oprali.

Bomo na vse to pristali zato, da bomo prihranili milijone, ki jih bomo na koncu tako in tako dali bančnikom, ki so jih pred leti sami brezskrbno zapravljali? Ker ta bančnik pa učiteljev, zdravnikov in kar je še take nepotrebne navlake javnega sektorja res ne potrebuje. Vse to si namreč lahko plača sam. Ker mu bomo vsi mi pomagali.