Čitalnica bo odprta vse dni v tednu, v času izpitnega obdobja pa 24 ur na dan. Sprva bo prostora za 65 študentov, v prihodnje pa bodo na ŠOU v Ljubljani na podlagi zanimanja pripravili načrte za širitev. V čitalnici bo tudi ločen zaprt prostor s tablo in večjo delovno površino za delo in učenje skupin.

"Prav slednje vidimo kot eno izmed ključnih pridobitev, saj študentje mnogokrat zaradi prezasedenosti prostorov in omejenega odpiralnega časa fakultet, ne dobijo ustreznih prostorov, kjer bi se lahko kvalitetno pripravljali na študentska tekmovanja in ostale študentske projekte," so v študentski organizaciji zapisali v sporočilu za javnost.

Študentski zbor ŠOU v Ljubljani je odločitev o investiciji v čitalnico potrdil na seji 10. septembra. Prostore na Borštnikovem trgu je imel do nedavnega v najemu e-Študentski servis, pred nekaj meseci pa so se odločili, da takšne površine ne potrebujejo več, so za STA pojasnili v organizaciji. "V ŠOU v Ljubljani smo zato iskali optimalne načine za zapolnitev prostorov in prišli do rešitve, ki bo v prvi vrsti namenjena študentom," so zapisali.

ŠOU je k sodelovanju pri projektu povabil tudi Univerzo v Ljubljani, ki bo preko opravljanja obvezne študijske prakse študentov bibliotekarstva pomagala pri upravljanju čitalnice. Z adaptacijo prostora in ostalimi deli bodo na ŠOU začeli prihodnji teden.