Toda če mislite, da je to starodavna italijanska slaščica, se motite. Izumili so jo na začetku 20. stoletja. Ali pa tudi ne. Legenda pravi, da jo je sredi 15. stoletja izumil plemiški sokolar Ughetto Atellani, ki je ljubil hčer revnega peka Tonija. Da bi pomakal družini, se je preoblekel v peka in iznašel bogato torto – Pan de Toni (Tonijevo torto), s katero je pek nato zaslužil dovolj, da je lahko hčer poročil s sokolarjem. Na njuni poroki naj bi bil celo Leonardo da Vinci.

Resnica je malo drugačna. Panettone, kot jih poznamo sedaj v kartonasti škatli, je izumil Angelo Motta leta 1919, ki je kolačem dal sedanjo obliko in tradicijo izdelave, saj morajo vzhajati kar trikrat. Po drugi svetovni vojni je bil ta kolač dovolj poceni, da so si ga lahko za božič privoščili tudi obubožani Italijani in tako je postal tradicija praznikov. Na leto v Italiji izdelajo 177 milijonov panettonov, z njimi pa zaslužijo skoraj pol milijarde evrov.