Izvršna direktorica fundacije Wikimedia Sue Gardner je na svojem blogu zapisala, da bi lahko obstajalo na stotine uporabniških računov, ki so jim plačevali za pisanje člankov, nato jih objavljali na Wikipedii in tako promovirali skupine ali izdelke. Uredniki Wikipedie zato nadaljujejo preiskavo obtožb o sumljivih objavah in prevzemanju spletnih identitet z namenom prevare.

Objavljanje v zameno za plačilo je bila od nekdaj sporna tema pri Wikipedii

»Za razliko od tega, da nek univerzitetni profesor ureja Wikipedijine prispevke s področja, kjer je strokovnjak, je plačljivo urejanje v promocijske namene ekstremno problematično, saj krši ključna načela Wikipedie,« poudarja direktorica. Garnerjeva se je tako odzvala na razna poročila, ki namigujejo, da so medijske agencije in druge skupine ciljale in prestrezale predvsem negativne informacije o določenih izdelkih ali podjetjih v Wikipediinih prispevkih. Spletna stran Vice.com je nedavno poročala o PR agencijah, ki skrbijo za ugled na Wikipedii.

Cilj je zagotavljati nevtralne informacije

Ko so na plan začeli prihajati ti lažni profili, so bili uredniki šokirani, poroča Gardnerjeva. »Naši bralci vedo, da Wikipedia ni popolna, vendar hkrati vedo, da je njen namen kar najbolj pomagati uporabniku in ne prodajati ali propagirati določenih proizvodov na kakršenkoli način. Naš cilj je bralcem zagotoviti nevtralne, zanesljive informacije in vse, kar to na kakršenkoli način ogroža, predstavlja resen problem,« pravi in zaključi: »Gre za strogo kršenje pravil za uporabnike in zato pozivamo podjetja, naj vse, kar počnejo na Wikipedii, počnejo transparentno in naj se ravnajo po politiki in praksi strani.«

Večina spornih prispevkov prihaja iz ameriškega podjetja Wiki-PR

Fundacija Wikimedia je sicer neprofitna organizacija, ki vodi Wikipedio. Wikipedia je brezplačna spletna enciklopedija, ki jo vsak mesec obišče približno 500 milijonov obiskovalcev. Kot poroča portal BBC, so preiskovalci ugotovili, da večina spornih prispevkov izhaja iz ameriškega podjetja Wiki-PR, ki trdi, da »ustvarja, upravlja in prevaja strani Wikipedie za več kot 12.000 ljudi in podjetij«. Kljub vsemu pa podjetje Wiki-PR trdi, da niso kršili nobenih pravil Wikipedie s promocijo ali oglaševanjem svojih strank, ampak so le želeli zagotoviti, da so na omenjenih spletnih straneh predstavljeni točno. Kot je za BBC povedal Jordan French, izvršni direktor podjetja, oni le raziščejo stvar, o kateri bodo pisali, in o njej potem pišejo točno, ter tako zapolnijo številne luknje v Wikipedii glede konceptov, podjetij in ljudi.